Per Catalunya!*

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Mas
Artur Mas Foto: AFP/SCANPIX

Franco Hispaania terrori all kannatas sadu tuhandeid katalaane. Tapetud, piinatud, vägistatud, jäljetult kadunud. Kuuekohaline arv üle Püreneede armetute pagulastena Prantsusmaale pääsenuid. Nende seas Kataloonia president Lluís Companys, kelle natsid sealt frankistidele välja andsid ning kes pärast mõnitusi ja piinamist 1940. aastal Barcelona Montjuïci kindluses hukati.

See, et Companysi kodupartei Kataloonia Vabariiklik Vasakpoolsus seisab ka nüüd iseseisvuse eest, pole üllatus. Tunduvalt tõsisem märk muutunud meelsusest on see, kui omariikluse poolele on kolinud Kataloonia praeguse presidendi Artur Masi tüüpi poliitikud. Jõuka ja tsentristliku katalaani eliidi esindajad, kellele eelnevatel kümnenditel pole koostöö Madridiga probleemiks olnud. Homne hääletus näitab tõenäoliselt, et mida uuem põlvkond katalaane, seda vähem huvitab neid koostöö Madridiga.

*Kataloonia eest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles