Valgevene opositsioon: ärge minge valima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko. Foto: AFP/SCANPIX

Viiendat korda ametisse kandideeriva Valgevene autoritaarse presidendi Aleksandr Lukašenko seni märkamatult kulgenud kampaania sai vürtsi juurde kolmapäeval, kui toimus opositsionääride meeleavaldus.

Kuigi keegi ei kahtle Lukašenko järjekordses võidus 11. oktoobril toimuval hääletusel, kutsus opositsiooniliider Mikolai Statkevitš rahvast üles valimistel mitte osalema. Sealmail harvaesineval mittesanktsioneeritud meeleavaldusel kõnelenud mees kritiseeris asjaolu, et hääletada ei saa ühegi tõsiseltvõetava alternatiivse kandidaadi poolt.

Lisaks Lukašenkole kandideerivad veel kaks tema toetajast parteijuhti ja suhteliselt tundmatu nimi Tatsjana Karakevitš opositsioonilisest erakonnast Havary Pravdu (Ütelge Tõde). Viimast on juba hurjutatud selle eest, et ta on nõustunud osalema farsiks nimetatud valimistel ja annab neile sellega legitiimsuse maigu.

«Opositsioonikandidaate valimistel ei ole,» lausus Statkevitš miitingul. 2010. aastal vangistatud Statkevitš vabastati möödunud kuul ning seda nähakse ühe osana Valgevene riigipea katsetest läheneda lääneriikidele.  Erinevalt viimatistest sarnastest miitingutest aastail 2006 ja 2010 ei kasutanud president peamiselt noorepoolsete osalejate suhtes vägivalda – ka seda märki nähakse lepituse otsimisena. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles