Paavst kõneles ÜROs õiglasemast majanduslikust süsteemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: AFP/SCANPIX

Paavst Franciscus kutsus reedel USAs ÜRO peakorteris peetud kõnes üles looma õiglasemat ülemaailmset majandussüsteemi, mis hoolitseb rohkem vaeste eest ning peab lugu keskkonnast.

Paavst Franciscus kutsus reedel USAs ÜRO peakorteris peetud kõnes üles looma õiglasemat ülemaailmset majandussüsteemi, mis hoolitseb rohkem vaeste eest ning peab lugu keskkonnast.

Katoliku kiriku pea kutsus üles reformidele maailma juhtivates organisatsioonides nagu ÜRO, et piirata igasugust majanduslikku kuritarvitamist ja liigkasuvõtmist.

«Rahvusvahelised finantsasutused peaksid hoolitsema riikide jätkusuutliku arengu eest ning tagama, et nad ei langeks pahatahtlike laenusüsteemide ohvriks. Need süsteemid ei seisa progressi eest ning suruvad inimesed mehhanismidesse, mis loovad üha rohkem vaesust, kõrvalejäetust ning sõltuvust,» ütles Franciscus.

Samuti väljendas kirikujuht lootust, et ÜRO kliimakonverentsil detsembris jõutakse «põhimõttelise ja efektiivse» leppeni.

«Isekas ja piiritu iha võimu ning materiaalse jõukuse järele viib olemasolevate loodusvarade kuritarvitamiseni ning nõrkade ja ebasoodsas tingimustes inimeste kõrvalejätmiseni,» ütles ta.

Paavst kutsus ka üles kristlasi kaitsma, eriti piirkondades nagu Süüria ja Iraak, kus nad kannatavad islamiäärmuslaste rünnakute all.

Franciscus kiitis ka Iraaniga sõlmitud tuumalepet selle tuumavõimekuse piiramiseks.

«Iraani lepe on tõendus poliitilise vastutulelikkuse suurest potentsiaalist, kui seda viiakse ellu siiralt, kannatlikult ja jätkuvalt,» sõnas ta.

Franciscus esines esimese paavstina neljapäeval USA kongressi kahe koja ühisistungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles