Venemaad võib oodata Malaisia reisilennuki asjus kohtutee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Riigid, mille kodanikud hukkusid mullu suvel Ukraina kohal allatulistatud Malaysian Arilines`i reisilennukis, kaaluvad New Yorgis toimuval nõupidamisel võimalikku kohtuteed Venemaa vastu.

ÜRO üldassamblee koosoleku raames arutavad edasisi võimalusi Austraalia, Belgia, Malaisia, Hollandi ja Ukraina välisministrid. Üks võimalustest on luua tribunal, mis sarnaneks oma olemuselt 1988. aastal Šotimaa kohal Pan Ami reisilennuki plahvatuse korraldanud liibüalaste suhtes. Tribunal ei nõuaks ÜRO heakskiitu ja selle saaks luua läbi leppe, milles osalevad kõik katastroofis inimelusid kaotanud riigid.

Teise variandina nähakse uut üritust ÜRO Julgeolekunõukogus, kus vetoõigust omav Venemaa vastava katse juulikuus juba blokeeris. Kaasuse kallal töötavad mitmed rahvusvahelise õiguse eksperdid.

13.oktoobril avalikustatava hollandi uurijate raport arvatakse sisaldavat tõendeid, et lennuk lasti alla Venemaal valmistatud Buk-raketiga, mis tulistati välja separatistide kontrollitud aladelt Ida-Ukrainas. Samuti on dokument välistanud tehnilise rikke. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles