Venemaa jätkab Süürias õhuväebaasi mehitamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene transpordilennuk Hmeimimi lennuväljal.
Vene transpordilennuk Hmeimimi lennuväljal. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa jätkas laupäeval Süürias paiknevasse õhuväebaasi sõdurite ja relvade toimetamist, ütles Süüria sõjaväeallikas AFP-le.

Vene transpordilennuk toimetas mehi ja varustust Vahemere rannikul Latakia provintsis asuvasse Hmeimimi, ütles tundmatuks jääda soovinud allikas.

«Viimased kaks nädalat ja täna jälle maandus Vene transpordilennuk Hmeimimis,» ütles allikas, kelle sõnul on lennukeid iga kord saatnud hävitajad.

USA satelliidid on tuvastanud Vene vägede suurenenud aktiivsuse Bassel al-Assadi lennuväljal asuvas baasis. Washingtoni ja NATO sõnul on märgatud helikoptereid, pommilennukeid, ründelennukeid, tanke ja sõdureid, mis kõik tõestab, et Venemaa rajab lennuväebaasi.

Kui baasi loomine ametlikult kinnitust leiab, on tegu Venemaa esmakordse osalusega sõjategevuses lähinaabrusest kaugemal asuvas sõjakoldes pärast seda, kui Nõukogude väed 1979. aastal Afganistani sisenesid.

Üks kõrge Süüria ametnik nimetas Venemaa sõjalist sekkumist «pöördepunktiks» üle nelja aasta kestnud kodusõjas. «Venemaa tahab USA-le meelde tuletada, et tema suhted Damaskusega ulatuvad rohkem kui 50 aasta tagusesse aega ja et see riik kuulub tema mõjusfääri,» ütles ametnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles