Merkel: sakslased taastagu põgenike lõimimiseks taasühinemisaegne vaim

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AP/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel kutsus laupäeval sakslasi tagasi tooma 1990. aasta taasühinemise vaimu, et aidata toime tulla asüülitaotlejate vastuvõtmise ülesandega.

«Saksa ühtsus on mõistagi väga eriline,» ütles Merkel iganädalases pöördumises 3. oktoobril täituva Saksamaa taasühinemise 25. aastapäeva eel.

Praegune migratsioonitulv ja taasühinemise ülesanne on väga erinevad asjad, ent sõja ja vaesuse eest põgenevate inimeste integreerimine nõuab samalaadset jõupingutust kogu Saksa ühiskonnalt, sõnas kantsler.

«See üldine tunne – kui me oleme silmitsi suure ülesandega, mida me suudame saavutada – , usun, et me mäletame, kuidas seda teha,» sõnas ta.

Mälestus Ida- ja Lääne-Saksamaa ühinemisprotsessist on julgustanud «paljusid inimesi täna kaasa lööma...nad lähenevad ülesandele mõttega: me tahame hakkama saada ja me suudame seda», ütles Merkel.

Saksamaast on saanud tänavu Lähis-Idast ja Aafrikast sõja ja vaesuse eest põgenevate inimeste peamine sihtriik.

Riik prognoosib aasta lõpuks kuni miljoni asüülitaotluse saamist. Mullu saabus Saksamaale 200 000 asüülitaotlejat. Tänavu jaanuarist juulini taotles Saksamaalt asüüli 250 000 inimest, kellest 55 587 olid enda sõnul süürlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles