Kataloonia valmistub lähiajaloo tähtsaimateks valimisteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia rahvuslipp
Kataloonia rahvuslipp Foto: SCANPIX

Katalaanid valmistusid laupäeval parlamendivalimisteks, mida peetakse Hispaania autonoomse piirkonna lähisajaloo tähtsaimaks.

Kataloonia iseseisvusmeelsed erakonnad on teatanud, et kavatsevad parlamendienamuse saavutamise korral alustada Hispaaniast lahkulöömise protsessi.

Hispaania paremtsentristlik päevaleht El Mundo nimetas Kataloonia valimisi tähtsaimateks valimisteks alates demokraatia taastamisest pärast diktaator Francisco Franco surma 1975. aastal.

Kataloonia mõõdukas päevaleht La Vanguardia nimetas pühapäevaseid valimisi möödapääsmatuks hääletuseks.

«Need valimised on erilised. Nad on tekitanud huvi ja suuri lootusi Kataloonias ja üle maailma,» ütles autnoomse piirkonna kõrgeim valimisametnik Meritxell Borràs laupäeval.

Tema sõnul on posti teel valimissedeli tellijate arv suurenenud 2012. aasta Kataloonia eelmiste valimistega võrreldes 70 protsenti. See võib olla märk kõrgemast valimisaktiivsusest piirkonna 5,5 miljoni valija seas.

7,5 miljoni suuruse elanikkonnaga Kataloonia moodustab Hispaania majandustoodangust viiendiku ja selle majandus on umbes Portugali suurune. Piirkonna eraldumise korral kaotaks Hispaania 16 protsenti elanikkonnast, veerandi ekspordist, viiendiku majandustoodangust ja sadade kilomeetrite ulatuses Vahamere rannikualasid.

Viimaste valimisküsitluste andmeil võivad iseseisvuslased võita enamuse regionaalses parlamendis. Iseseisvuslaste hääl tugevnes pärast viimaste aastate majanduskriisi ning regiooni maksutulu ümberjagamine riigi teistele aladele põhjustab katalaanidele pahameelt.

Euroopa Liit on hoiatanud, et Kataloonia iseseisvumine tähendab lahkumist Euroopa Liidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles