Ungari euroliidule: me ei vaja teie loenguid migrantidest ja multikultuurist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Reuters/ScanPix

Ungari valitsus on võtnud avalikult sõna Euroopa Liidu kohustuslike migrandikvootide vastu; öeldes, et ei soovi korrata Lääne «läbikukkunud eksperimente multikultuursusega». 

Budapest andis teada, et ei soovi saada euroliidult «loenguid» teemadel, mis puudutavad migrantide vastuvõtmist Lähis-Idast. Valitsuse avaldus oli otseseks reaktsiooniks Euroopa Komisjoni hollandlasest asepresidendi Frans Timmermansi varasematele kriitilistele väljaütlemistele Ida-Euroopa riikide suunal. Hollandlane lausus, et «mitmekülgsus on maailma tulevik» ja et Ida-Euroopa riigid «peavad sellega lihtsalt harjuma».

Intervjuus briti meediale lausus Ungari peaministri Viktor Orbáni kõneisik Zoltán Kovács, et integratsioon Lääne-Euroopas on olnud parimal juhul vaid mõõdukalt edukas ning Ungaril puudub nii soov kui kohustus seda eeskuju järgida. «Vastupidiselt härra Timmermansi nägemusele ei näe me seda tulevikuna,» lausus ungarlane. «Aga me oleme kursis minevikgua, ja multikultuursus pole Lääne-Euroopas olnud meie arust edukas. Tahame vältida seda, et teeksime ise samu vigu.»

Ungari-poolne sõnakasutus on vaid värskeim näide Lääne- ja Ida-Euroopa vahel süvenevast lõhest migrandikriisi osas. Kolmapäeval läks läbi Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri plaan jagada üle liidu laiali 120 000 varjupaigataotlejat – seda vaatamata Ungari, Poola, Tšehhi ja Slovakkia vastuseisule.

Kuigi peaminister Orbáni vastased näevad rassismi tema väites, et «kristlik Euroopa on hädaohus», väidab Budapest vastu, et Ida-Euroopa riikidel pole migrantide võõrustamiseks ei raha ega kultuuritraditsiooni. Samuti meenutavat Brüsseli ettekirjutused kunagisi käsklusi Moskvast.

«Härra Timmermansil on õigus selles, et meil pole sarnast kogemust Lääne-Euroopaga; kus riikides nagu Holland, Suurbritannia ja Prantsusmaa on tänu nende koloniaalajaloole olnud massiline immigratsioon,» sõnas Kovács. «Aga me tahaksime tegeleda oma probleemidega nii, nagu meile sobib.»

Ungarlane lisas: «Ning eriti ei meeldi meile, kui inimesed, kes pole kunagi elanud Ungaris, üritavad meile pidada loengut selles, kuidas peaksime oma probleeme lahendama. Nimetada meid rassistideks või ksenofoobideks on kõige odavam võte. Seda kasutatakse lihtsalt teemalt kõrvale põiklemiseks.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles