Saksa paremäärmuslased mobiliseeruvad põgenike vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaa siseluureagentuur (BfV) juht Hans-Georg Maassen hoiatas pühapäeval paremäärmuslike rühmituse radikaliseerumise eest rekordilise põgenikevoolu tingimustes.

«Näeme seoses põgenikekriisiga paremäärmuslaste mobiliseerimist tänaval, kuid seda teevad ka mõned vasakradikaalid, kes on parempoolsete vastu,» lausus Maassen raadiole Deuschlandfunk.

Viimastel aastatel on Saksa siseluure olnud kõikide äärmusrühmituste puhul tunnistajaks «radikaliseerumisele» ning «suuremale valmisolekule kasutada vägivalda». Nende seas on nii paremäärmuslased, fašistide-vastased vasakpoolsed kui islamistid, ütles Maassen.

Saksamaa valmistub tänavu miljoni migrandi vastuvõtmiseks. Nädalavahetusel toimusid riigis, enamjaolt Ida-Saksamaal, mitmed põgenike-vastased meeleavaldused ja kokkupõrked politseiga.

Politsei ja sõdurid eskortisid laupäeva öösel Saksimaal Niederau linnas asuvasse majutuskeskusesse umbes sada migranti pärast seda, kui parempoolsed meeleavaldajad hakkasid alates reedest keskuse lähistele kogunema.

Lisaks avaldasid üle tuhande inimese meelt põgenike vastu mitmes Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa linnas. Rannikulinnas Stralsundis sai kokkupõrgetes vastumeeleavaldajatega viga kolm inimest.

Leipzigis osales ligi 400 parempoolset protestijat meeleavalduses «Pealetung Saksamaa heaks», mis kutsus esile kohalike vasakpoolsete vastumeeleavalduse, kus politsei sõnul osales üle tuhande aktivisti.

Järgnenud kokkupõrgetes loopisid leerid üksteist kivide ja ilutulestikuga.

Bremenis üritasid tundmatud isikud süüdata telki, kuhu oktoobris kavatsetakse majutada põgenikke.Tänavu on põgenike majutuskeskuste vastu sooritatud 22 süüterünnakut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles