Kataloonias võitsid iseseisvuslased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseseisvuslipuga katalaanid.
Iseseisvuslipuga katalaanid. Foto: Reuters/ScanPix

Nimekirjad, kes lubasid võidu korral pooleteise aastaga Kataloonia iseseisvusele viia, said tänastel piirkondliku parlamendi valimistel vajamineva rahva enamuse toetuse.

Kataloonia TV 3 uksesuuküsitluse kohaselt said iseseisvust toetavad parteid 74-79 kohta 135st. Raadiojaama COPE andmeil on iseseisvuslastel 74-79 mandaati.

Kohtade arv, mille iseseisvuslased oma programmiga edasi minemiseks vajalikuks pidasid, oli 68. Varasemad analüüsid prognoosisid, et iseseisvuslased saavad parlamendis umbes 71 kohaga napi enamuse.

Lävepakuküsitluste andmeil saaks peamine iseseisvusmeelne valimisblokk Junts pel Si (Üheskoos Jahi Poolt) vahemikus 63 kuni 66 kohta, samas kui vasakpoolne CUP kindlustaks 11 kuni 13 esinduskogukohta, vahendas Reuters.

Mõlema partei seisukoht on, et võidu ehk võimule tuleku korral kuulutaks Kataloonia 18 kuu jooksul iseseisvuse välja. Kava kohaselt võetaks siis Kataloonias vastu oma põhiseadus, samuti loodaks avalikud institutsioonid nagu sõjavägi, keskpank ja ehitataks üles oma õigussüsteem.

Hispaania parempoolse valitsuse peaminister Mariano Rajoy on varasemalt kuulutanud Kataloonia piirkonna iseseisvumist kui «nonsensi» ja lubanud blokeerida seda kohtu abil. Hispaania põhiseadus ei luba regioonidel iseseisvuda.

Ka turud jälgivad valimistulemusi. Hispaania pangad on hoiatanud, et eraldumine võib põhjustada  finantsturbulentsi, samas kui Hispaania keskpank on rõhutanud, et Katalooniat ähvardab eurotsoonist lahkumine.

Kui loetud oli 98,2 protsenti häältest jagunesid parlamendikohad valimistest osavõtnud parteide vahel järgnevalt:

Junts pel Sí: 62

Ciutadans: 25

PSC: 16

Catalunya Sí que es Pot: 11

PP: 11

CUP: 10

Unió: 0

Iseseisvusmeelsed Junts pel Si ja CUP said kahe peale hinnanguliselt 47-48 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles