Katalaan: olen kindel, et jääme Euroopa Liitu edasi

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia lipp
Kataloonia lipp Foto: SCANPIX

Kataloonia Avaliku Diplomaatia Nõukogu pressiteenistuse heaks töötav Marti Estruch ei usu, et iseseisvunud Katalooniat heidetaks Euroopa Liidust välja.

Estruch ütles Postimehele, et ta on küll rõõmus lävepakuküsitluste tulemuste üle, mis ennustavad valimisvõitu iseseisvumismeelsetele Kataloonia parteidele. «Ent iseseisvumisprotsessi nii-öelda legitiimsuse huvides võiks [poolt]häälte tulemus olla üle 50 protsendi või selle lähedane,» lisas ta.

Seda, kuidas protsess hakkaks välja nägema, selgub tema sõnul järgmiste nädalate jooksul. «See kõik on meie jaoks uus,» mainis katalaan, kelle sõnul on ta Hispaaniast eraldumise suhtes vägagi ootusärevil.

Estruch ei usu, et valimistulemuste tõttu haaraks Katalooniat vägivald. «Meil on küll mõlemalt poolelt mõned parteid, kelle liikmeskond on tänaval agressiivne, aga et sellepärast tekiks vägivaldsed rahutused, ei usu,» nentis mees, lisades, et viimase kolme aasta jooksul ei ole olnud kokkupõrkeid Kataloonia iseseisvumise pooldajate ja vastaste vahel.

«Kogu see protsess on olnud üldjoontes rahumeelne ja tsiviliseeritud,» rõhutas Estruch, ent tõi eraldi välja Madridi algatatud hirmukampaania katalaanide suunas, milles ähvardatakse iseseisvunud Katalooniat Euroopa Liidust, eurotsoonist väljaviskamise ja finantskollapsiga.

«Ei Euroopa Komisjonil ega Liidul ole ametlikku seisukohta Kataloonia iseseisvumise suhtes. Ei ole isegi dokumenti, mis reguleeriks mõne Euroopa Liidu piirkonna iseseisvumist,» lükkas mees Hispaania keskvalitsuse väited ümber.

Estruch on tuleviku suhtes optimist, tema arvates leitakse Kataloonia iseseisvumise küsimuses lahendus: «Ei saa ju 7,5 miljonit inimest Euroopa Liidust välja visata. Olen kindel, et jääme Euroopa Liitu edasi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles