Taliban piirab võtmetähtsusega Afganistani linna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Islamistlik rühmitis Taliban on võtnud piiramisrõngasse strateegilise tähtsusega Kunduzi linna Afganistani põhjaosas; grupeering on blokeerinud nii teed kui hõivanud linna ümbritsevad külad.

Võitlejad tungisid linna täna varahommikul, kui nad vallutasid tormijooksuga kohaliku haigla ja sattusid ülikooli läheduses tulevahetusse riiklike julgeolekujõududega. Samanimelise provintsi – ühe Afganistani jõukaima – pealinna Kunduzi peetakse oluliseks sõlmpunktiks kohalikus narko- ja relvakaubanduses. Samuti kulgevad läbi piirkonna teed naaberriiki Tadžikistani.

Kuigi riigivägede komandörid üritasid rünnaku tõsidust avalikkuse ees pisemaks teha, käivad kohalike elanike ja ajakirjanike sõnul pidevad kokkupõrked ja Talibani väed edenevad visalt. Lääne sõjaliste allikate sõnul aitavad nende pealetungile kaasa valitsuses pettunud kohalikud elanikud, kes nüüd relvadega islamistide poole üle läinud. Olukorda raskendab ka Talibani-vastase rinde pidev omavaheline konkurents ja koordinatsiooni puudumine.

«Kabuli keskvalitsusel pole aimugi, mida teha,» kommenteeris pealinnas elav analüütik Lola Cecchinel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles