Türgi ei ava «ebainimlikke» migrantide vastuvõtukeskusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu välistas esmaspäeval vastuvõtukeskuste rajamise tuhandetele Türgi kaudu Euroopasse pääseda üritavatele Süüria migrantidele ning leidis, et põgenikele tuleks luua turvatsoonid Süüria territooriumil.

«Oleme Euroopale öelnud, et Türki vastuvõtukeskusi ei tule,» lausus peaminister usutluses ajalehele Hürriyet, kommenteerides Euroopa Liidu liikmesmaade korduvaid üleskutseid menetleda migrantide asüülitaotlusi riikides, kust nad Euroopasse suunduvad.

EL-i liidrid jõudsid eelmisel nädalal kokkuleppele suurendada abi Türgile ja teistele Süüria naaberriikidele, kes on vastu võtnud suurema osa enam kui neljast miljonist Süüria kodusõja eest põgenenust. Samuti otsustati Euroopa Ülemkogul tugevdada bloki välispiire ning rajada Kreekasse ja Itaaliasse vastuvõtukeskused, et eraldada kiiremini põgenikud majandusmigrantidest.

Davutoğlu nimetas sääraseid keskusi «vastuvõetamatuiks» ja «ebainimlikeks» ning kordas Ankara üleskutset luua Süüria territooriumile Azazist Jarablusini turvapiirkonnad.

«Kui Azaz-Jarablusi piirkond puhastataks Islamiriigi äärmuslastest, on võimalik rajada sinna kolm linna ning majutada igasse neist sada tuhat põgenikku,» ütles valitsusjuht. «Euroopa kannaks kulud ja meie ehitaksime linnad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles