NASA: Marsilt leiti vedelat vett

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA/REUTERS

Planeedil Marss on leitud vedelas olekus vett, teatas täna USA kosmoseagentuur NASA.

«Marss ei ole kuiv viljatu planeet, nagu me minevikus arvasime,» ütles NASA planeediteaduse direktor Jim Green. «Teatud oludes on Marsil leitud vedelas olekus vett.»

Teadlased on ammu uskunud, et kunagi voolas Marsil vesi, mis tekitas planeedile orud ja kanjonid. Greeni sõnul arvatakse, et seda muutis umbes kolm miljardit aastat tagasi suur kliimamuutus.

«Täna läbime revolutsiooni oma arusaamises, sellest planeedist,» lisas Green. «Meie aparaadid on avastanud sealsest õhust olulisel määral niiskust.»

Umbes neli aastat tagasi avastati Marsi pinnal mööda nõlvu alla viivad tumedad viirud. Teadlastel ei olnud seni tõendeid, et need viirud, mis tekivad kevadel, suurenevad suvel ja kaovad sügisel, on tegelikult vesi. Nüüd aga ollakse pärast põhjalikke uuringuid ja analüüse valmis seda kinnitama.

Kuigi vee päritolu ja keemiline koostis pole täpselt teada, ent see kasvatab kindlasti võimalust, et meie päikesesüsteemis Maale sarnaseimate omadustega planeedil võib olla mikroobide tasandil elu.

Avastuse tegemisel kasutati NASA Orbiteri kosmoselaeva ning planeedi pinna keemilise koostise uurimiseks leiutati uus tehnoloogia. Analüüsid aitasid avastada planeedi ekvaatori piirkonna kaljuseinte kitsastes kanalites soolasid, mis saavad moodustuda vaid vee olemasolul. 

Arizona ülikooli teadlaste hinnangul võib soolade moodustumisel abiks olnud vesi olla sama hästi pärit ka atmosfäärist, mitte Marsi pinnasest. Kuid kust iganes vesi ka pärit pole, annab see taas alust intrigeerivaks väljavaateks, et Marsi olud võivad soodustada elu.

Marsi kulgur Curiosity on avastanud tõendeid, et planeedil on vähemalt olnud kõik vajalikud ained ja tingimused mikroobse elu olemasoluks. Teadlased pole veel jõudnud jälile, miks sai soojast ja niiskest Maa-sarnasest planeedist hiljem selline külm ja kuiv kõrb, nagu me seda planeeti tänapäeval tunneme.

Miljardeid aastaid tagasi kaotas kaitsva globaalse magnetväljata Mars mingil põhjusel oma atmosfääri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles