Obama: USA on valmis koostööks Moskva ja Iraaniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles esmaspäeval ÜRO Peaassambleel, et Ühendriigid on Süüria konflikti lahendamiseks valmis koostööks iga riigiga, sealhulgas Venemaa ja Iraaniga.

Neli ja pool aastat kestnud sõja lõpetamine tähendab, et Süüria president Bashar al-Assad ei saa ametisse jääda, ütles Ühendriikide riigipea ÜRO kõnetoolist.

Assad reageeris rahumeelsetele protestidele repressioonide ja tapmistega ja ei saa tuua riiki rahu, sõnas president. «Me peame tunnistama, et pärast sellist veresauna ja tapatalguid ei saa olla tagasipöördumist sõjaeelse status quo juurde,» ütles ta.

Obama sõnul on olukord Süürias «rünnak meie kõigi inimsusele». «Kui diktaator tapab oma rahvast kümnete tuhandete kaupa, ei ole see enam riigi siseasi. See toob kaasa inimkannatusi mastaabis, mis mõjutab meid kõiki,» ütles USA president.

USA president hoiatas riigijuhtide eest, kes peavad võimu «nullsummamänguks» ning usuvad, et tugevamad riigid võivad oma tahet nõrgematele peale suruda. 

Mõned riigid eelistavad stabiilsust ÜRO hartas sätestatud rahvusvahelisele korrale ja üritavad seda jõuga kehtestada, sõnas ta. «Meile öeldakse, et seda on vaja korratusele piiri panemiseks, et see on ainus viis terrorismi väljajuurimiseks või välise sekkumise ärahoidmiseks.» 

«Selle loogika järgi peaksime toetama Bashar al-Assadi suguseid türanne, kes kasutavad süütute laste tapmiseks tünnipomme, sest alternatiiv on kahtlemata halvem,» ütles Obama. President lisas, et riigid ei tohi pöörduda tagasi «konfliktide ja sunni juurde» ning hoiatas, et koostöötahtmatuse tagajärgede käes «kannatab kogu maailm».

«Tänased tugevad liidrid võivad saada homme sädemeks, mil päästab valla revolutsiooni,» hoiatas Obama ilmselt Venemaale ja Hiinale viidates. Ühendriikide riigipea lisas sõnavabadusele kehtestatud piiranguid kritiseerides, et «ligipääsu infole on võimalik kontrollida, ent keegi ei saa muuta valet tõeks». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles