Venemaa alustas Süürias õhurünnakuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Su-24-tüüpi Vene sõjalennukid.
Su-24-tüüpi Vene sõjalennukid. Foto: SCANPIX
  • Venemaa kinnitusel on rünnakud suunatud nn Islamiiriigi terroristide vastu.
  • USA lubas oma sõjalisi operatsioone Süürias ja Iraagis jätkata.
  • Ühendriikide allikas nimetas Venemaa õhurünnakuid demaršiks.

Venemaa korraldas Süürias täna esimesed õhurünnakud, mis Moskva väitel on suunatud end Islamiriigiks nimetava sunniitliku äärmusrühmituse vastu. USA andmetel ei korraldatud õhulööke aga nn Islamiriigi kontrollitavatel aladel.

Rünnakutest teavitas esmalt Ühendriikide allikas. Nüüdseks on pommitamist kinnitanud ka Venemaa kaitseministeerium, kelle väitel on rünnakud suunatud nn Islamiriigi terroristide vastu.

Ühendriikide ja kohal viibivate aktivistide teatel ei toimunud õhurünnakud aga nn Islamiriigi kontrollitaval territooriumil. Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu võitleva Süüria Vabastusarmee kinnitusel rünnati hoopis nende positsioone Hama ümbruses.

«Kooskõlas Vene relvajõudude ülemjuhataja Vladimir Putini otsusega alustasid Vene õhujõudude sõjalennukid täna operatsioonidega, sooritades täppisrünnakuid Süürias terrorirühmituse ISIS (nn Islamiriigi üks akronüümidest - toim) maapõhistele sihtmärkidele,» lausus Venemaa kaitseministeeriumi pressiesindaja kindralmajor Igor Konašenkov.

Konašenkov nimetas rünnakute sihtmärkidena nn Islamiriigi sõjatehnikat, kommunikatsioonikeskusi, transportsõidukeid, relva-, laskemoona- ja kütusevarusid. Venemaa riigitelevisiooni teatel kasutatati rünnakuteks Su 24-tüüpi sõjalennukeid, mis tõusid õhku Latakia provintsist.

Venemaa president Vladimir Putin ütles riigitelevisioonile õhurünnakuid kommenteerides, et need on ajaliselt piiratud ning maavägesid ei kasutata. Samas ei täpsustanud riigipea, millal rünnakud lõpetatakse. Putin lisas, et rünnakutega toetatakse Süüria armeed selle seaduslikus võitluses terroristide vastu.

Süüria võimude teatel viidi rünnakud läbi ühiselt Venemaaga Hama, Homsi ja Latakia provintsis. Varem olid aktivistid teatanud Süüria režiimivägede õhurünnakutest Homsi provintsis, milles nende väitel sai surma 27 inimest. Pole teada, kas viidatud õhurünnakutest võtsid osa ka Vene lennukid. 

Üks julgeolekuallikas kinnitas uudisteagentuurile AFP, et rünnakud viidi läbi Homsi provintsis asuvas Talbiseh's ja Rastanis, Hama provintsis Latamneh's ja Kafr Zitas ning Latakia provintsis asuvates Ghmamis, Deir Hanas.

Sellel Rahvusvahelise Sõjauuringute Instituudi kaardil tähistavad mustad täpid Venemaa kohalolekut Süürias. Graafik:
Sellel Rahvusvahelise Sõjauuringute Instituudi kaardil tähistavad mustad täpid Venemaa kohalolekut Süürias. Graafik: Foto: ISW

Kuigi anonüümse USA kaitseallika sõnul teavitas Venemaa varem USAd rünnakute korraldamisest, ei andnud Moskva Ühendriikidele geograafilist teavet sellest, kus nad õhulöögi kavatsesid sooritada. Väidetavalt sai USA rünnakutest teada tund varem.

«Venemaa ametnik Bagdadis teavitas USA saatkonna töötajaid täna hommikul sellest, et Vene sõjalennuk alustab täna Süüria kohal lende ISILi (nn Islamiriigi üks akronüümidest - toim) vastu. Ta soovis, et USA lennuk väldiks nende missioonide ajal Süüria õhuruumi,» ütles allikas.

Allika kinnitusel jätkab USA juhitav koalitsioon Süürias ja Iraagis oma operatsioone nn Islamiriigi vastu. Ka kritiseeris ta Venemaa otsust, nimetades seda demaršiks. «Me tervitaksime Venemaa konstruktiivset rolli, kuid tänane demarš sellisele rollile kuidagi ei viita ega peata mingil juhul meie operatsioone,» lisas allikas.

Purustused Talbiseh´ linnas, millele Venemaa sõjalennukid andsid täna õhulööke. Foto: AFP/SCANPIX
Purustused Talbiseh´ linnas, millele Venemaa sõjalennukid andsid täna õhulööke. Foto: AFP/SCANPIX Foto: MAHMOUD TAHA/AFP

USA allikate teatel võttis riigi välisminister John Kerry ühendust oma Vene kolleegi Sergei Lavroviga ning märkis, et Venemaa õhulöögid ei aita kaasa konflikti lahendamisele.

Rünnakud järgnesid Vene föderatsiooninõukogu tänasele otsusele rahuldada president Putini palve vägede kasutamiseks välismaal. Väidetavalt eelnes sellele Süüria presidendi Bashar al-Assadi palve sõjalise abi saamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles