USA: printeri- ja aluspesupommide autor on üks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni siseministeeriumi valduses olevad fotod Ibrahim Hassan al-Asirist, keda USA kahtlustab pommide meisterdamises.
Jeemeni siseministeeriumi valduses olevad fotod Ibrahim Hassan al-Asirist, keda USA kahtlustab pommide meisterdamises. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide ametivõimude väitel on printeri tahmakassettidesse peidetud pommide ja eelmise aasta detsembris reisilennukis ebaõnnestunud pommirünnaku taga üks ja sama tegija.

23-aastane nigeerlane üritas mullu jõulude ajal õhkida oma pükstesse peidetud pommi Amsterdamist Detroiti teel olnud Northwest Airlinesi reisilennukis. Tema juurest leitud lõhkeaine oli sama, mis transpordilennukitesse peidetud pommides.

USA võimud arvavad teadvat, kes on kõnealuste lõhkekehade autor, vahendas Voice of America. Oletatavalt on need meisterdanud Ibrahim Hassan al-Asiri, kes on terrorirühmituse al-Qaeda Jeemeni haru pommimeister.

Jeemeni julgeolekujõud otsivade jätkuvalt terrorismis kahtlustatavaid inimesi. Lisaks eile kinni võetud Şan‘ā' Ülikooli 22-aastasele naistudengile Hanan al Samawile peeti kinni ka tema ema. Naine õpib meditsiini ja tema isa on keemiainsener.

Ametnikud kontrollivad veel ligi 30 muud pakki. Uusi lõhkeseadeldisi pole seni leitud.

Saksa ja Prantsusmaa teatasid, et nad ei võta enam vastu Jeemenist saabuvaid kaubasaadetisi. Austraalia kinnitas, et Dubaist ja Qatarist saabuv last valgustatakse läbi.

Ühendriikide ametnik rääkisid täna, et Briti spetsialistid ei leidnud alguses vaatamata saadud vihjele lõhkekeha. Nimetuks jääda soovinud ameeriklane rääkis, et britid teatasid esmalt, et nad ei leidnud lõhkeseadeldist. Pomm leiti üles alles siis, kui ametnikud olid leidnud sarnase lõhkekeha Dubaist.

Nii Suurbritanniast kui Dubaist leitud pakid olid mõeldud Chicagos tegutsevale sünagoogile. Pommide jälile jõuti tänu Saudi Araabiast saadud vihjele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles