Soome ekspert Venemaa õhurünnakutest Süürias: samasugune põhjendus nagu Ukraina puhul

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemaa kaitseministeeriumi avaldatud kaader videost, millel on näha Venemaa õhurünnakut Süürias
Vanemaa kaitseministeeriumi avaldatud kaader videost, millel on näha Venemaa õhurünnakut Süürias Foto: SCANPIX

Venemaa kaitseministeerium teatas, et Venemaa tegi Süürias esimesed õhurünnakud äärmusrühmituse Islamiriik positsioonidele.

Soome välispoliitika instituudi Venemaa poliitika eksperdi Katri Pynnöniemi sõnul olid Venemaa põhjendused Süüria rünnakutele identsed põhjendustega Ukrainas käimasoleva konflikti kohta, edastab Yle.

«See, kuidas Venemaa põhjendas Süüria õhurünnakuid ei erinenud sellest, kuidas põhjendati Ukrainas toimuvat,» teatas Pynnöniemi.

Süürias tehtavatele õhurünnakutele andis loa Venemaa parlament.

«Kui käivitus Ukraina relvakonflikt, kasutas Venemaa täpselt samasugust retoorikat nagu nüüd ehk võitlust terrorismi ja äärmuslusega. Ka siis andsid kõrgemad võimuorganid loa sõjategevuseks välisriigis. Ukraina puhul pidas Venemaa silmas tollase presidendi Viktor Janukovõtši toetamist. Venemaa selgitused nii Süüria kui Ukraina puhul on põhimõtteliselt identsed, vaid kontekst on erinev,» nentis ekspert.

Ta jätkas, et Venemaal oli vaja mandaati, et õhurünnakud Süürias oleksid legaalsed ja kooskõlas rahvusvaheliste kokkulepetega.

«Venemaa poolt oli üllatav väide, et ta on praegu Süürias ainus riik, millel on seaduslik õiguse sõjaliselt sekkuda,» kommenteeris Pynnöniemi.

Venemaa president Vladimir Putin pidas ÜRO peaassambleel kõne, milles kutsus üles looma Islamiriigi hävitamiseks koalitsiooni.

«Putin näeb koalitsiooni sellisena, kus Venemaa on juhtival positsioonil. Tegelikkuses tahab Venemaa terrorismivastase võitluse sildi taga toetada Süüria presidendi Bashar al-Assadi võimul püsimist,» arvab Soome ekspert.

Süüria president al-Assad teatas eile, et palus Venemaalt ja Vladimir Putinilt sõjalist abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles