Soome põgenikekeskuse elanikud kirtsutavad kohaliku toidu peale nina

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Soomes
Põgenikud Soomes Foto: SCANPIX

Soome Hiukkavaara põgenikekeskuses on tekkinud probleem sellega, et pagulastele ei maitse seal pakutav toit.

Hiukkavaara majutuse asejuhi Janne Salmivaara teatel valmistatakse samasugust toitu ka koolidele ja lasteaedadele, edastab iltalehti.fi.

Toit valmib linnale kuuluvates köökides kolm korda päevas ja transporditakse ettenähtud toitlustuskohtadesse.

Salmivaara sõnul on normaalne, et teisest kultuuriruumist tulnud inimestele ei pruugi Soome toit maitseda.

«Toit on maitselt hea. Näiteks pakutakse riisi, liha, kala ja erinevaid katsmeid. Sama toitu söövad üldjoontes ka kooli- ja lasteaialapsed,» teatas asejuht.

Salmivaara sõnul ei oska ta iga erijuhtumi puhul selgitada, miks sisserännanud toidu puhul nina kirtsutavad.

«Eks igaühel ole välja kujunenud söömisharjumused, millest on raske loobuda. Pakume pagulastele seda, mida sööme ise,» lisas Salmivaara.

Soome abitöötaja sõnul on Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika põgenikke, kes ei ole rahul majutustingimustega ning osa neist on selle suhtes meelt avaldanud.

«Hiukkavaara põgenike majutuskeskus asub vanas kasarmus, kuid tegemist on korras hoonega, mis on puhas ja soe. Neil on kõik vajalik olemas,» nentis Salmivaara.

Ta jätkas, et tegemist on ajutise peavarjuga ning asüülitaotlejate avaldused vaadatakse migratsiooniameti poolt võimalikult kiiresti läbi. Nende jaoks, kes saavad loa Soome jääda, algab kohe integreerumisprotsess.

Salmivaara sõnul ei peaks põgenikud protestima, sest nad on varustatud eluks vajalikuga. Samuti ei plaani nad mõne rahulolematu sisserändaja pärast midagi muuta.

«Loomulikult võtame inimeste vajadusi arvesse, kuid üldjoontes ei tee me erandeid,» selgitas põgenikekeskuse asejuht.

Hiukkavaara kasarmus on praegu umbes 300 pagulast, kellest 50 – 60 avaldas Oulu politseimaja ees meelt viletsa majutuse ja söögi pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles