Afganistani väed vallutasid Talibanilt osaliselt tagasi Kunduzi linna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani politseinik Kunduzis patrullimas.
Afganistani politseinik Kunduzis patrullimas. Foto: Reuters/ScanPix

Afganistani eriüksused vallutasid neljapäeva varahommikul osaliselt tagasi Kunduzi linna, mille islamiliikumine Taliban oli esmaspäeval hõivanud, teatasid võimud ja pealtnägijad neljapäeval.

«(Afganistani) eriüksuslased kontrollivad nüüd Kunduzi, see on tagasi vallutatud ja puhastatakse terroristidest; vaenlase kaotused on suured,» teatas siseministeeriumi pressiesindaja Sediq Sediqqi Twitteris neljapäeval.

Sediqqi sõnul toetasid valitsusvägesid rünnakul liitlaste õhujõud. Asesiseminister Ayoub Salangi teatel vallutati linn ööl vastu neljapäeva alanud «erioperatsiooniga».

Kohalikud elanikud teatasid öösel ja varahommikul toimunud mürsurünnakutest, lisades, et Taliban osutab linna mõnedes osades relvajõududele veel vastupanu.

«Afganistani sõdurid võtsid alla linna keskväljakul lehvinud Talibani plagu ja heiskasid valitsuse lipu,» ütles Kunduzi elanik Abdul Rahman AFP-le. «Taliban kandis möödunud ööl raskeid kaotusi. Surnukehad on tänavatel laiali ning nende toetajad viivad neid valgesse surilinasse mässituna linnast välja,» lisas Rahman.

Rahvusvaheline koalitsioon teavitas kolmapäeval, et NATO eriüksus saadeti appi Afganistani vägedele, kes püüavad islamiliikumise Talibani võitlejatelt tagasi vallutada strateegilise tähtsusega Kunduzi. Ühe Lääne sõjalise allika teatel on eriüksuses USA, Briti ja Saksa sõjaväelased. «Koalitsiooni eriüksus on Kunduzi lähistel, et nõustada oma Afganistani kolleege,» ütles NATO kõneisik. USA korraldas ööl vastu kolmapäeva ühtlasi kaks õhurünnakut Talibani positsioonidele linna ümbruses.

Talibani väed vallutasid Kunduzi esmaspäeval ootamatu rünnakuga, hõivasid valitsusasutused ja vabastasid sadu vange. Afganistani põhjaosas asuv strateegilise tähtsusega Kunduz on esimene suurem linn, mis langenud Talibani kätte pärast liikumise võimult tõrjumist 2001. aastal.

Julgeolekuametnike sõnul olid Talibani võitlejad Kunduzi vargsi imbunud hiljuti möödunud Eidi festivali käigus ning algatasid Trooja hobuse laadse rünnaku, mis võimaldas neil linna esmaspäeval tundidega hõivata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles