Putin: repressioonid on riigi ajaloo üks kõige traagilisem lehekülg

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Reuters/ScanPix

Vene president Vladimir Putin nimetas Nõukogude Liidu poliitilisi repressioone kodumaa ajaloo kõige traagilisemkas leheküljeks.

«See on üks kodumaa ajaloo kibedamaid, rängimaid lehekülgi, kuid sugugi mitte vähem õpetlik, kui võitude ja triumfide leheküljed. See nõuab objektiivsust ja vastutustunnet, sest kannab endas tähtsat õppetundi praegusele ja tulevastele põlvkondadele,» ütles Putin neljapäeval kohtumisel presidendi inimõiguste nõukogu liikmetega.

Putin allkirjastas hiljuti seaduse repressioonide ohvritele mälestusmärgi püstitamiseks Moskvasse.

Presidendi sõnutsi korraldas GULAG-i muuseum konkursi, mille žüriisse kuulusid ka inimõiguste nõukogu liikmed.

«336 eri stiili ja kontseptsiooniga projektist valiti üks, kõige kõnekam – «Nutumüür». Mälestusmärk rajatakse Sahharovi ja Sadovaja Spasskaja tänava ristmikule,»ütles Putin.

«Pean sümboolseks, et seda ei rajata mitte vaid riigi, vaid ka rahva annetustest laekunud raha eest. Arvukate inimeste valmidus osaleda repressioonide ohvrite mälestuse jäädvustamises näitab veel kord selle teema päevakajalisust. Ja muidugi tervikuna seda, et kodanikud ei ole ükskõiksed meie ühise ajaloomälu säilitamise suhtes,» sõnas Putin.

Mälestusmärk «Nutumüür» rajatakse kujur Georgi Franguljani kavandi järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles