Pariisis arutatakse Donbassi valimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina demineerijad Donetski lähedal.
Ukraina demineerijad Donetski lähedal. Foto: AFP/SCANPIX

Ukraina presidendi kantselei asejuht Kostjantõn Jelisejev ütles neljapäeval, et Ukraina, Prantsusmaa ja Saksamaa juht tõstatavad Pariisis Normandia neliku kohtumisel Donbassi üksikutes rajoonides valimiste korraldamise õiguspärasuse probleemi.

«See on tähtis küsimus - olukord Donetski ja Luganski oblasti mõningate rajoonide omavalitsuste valimiste ettevalmistamise õiguspärasus,» ütles Jelisejev Kiievis.

Tema väitel on Normandia neliku osalistest kolm – Ukraina, Prantsusmaa ja Saksamaa –  Donbassis valimiste korraldamise vastu.

«Meie jaoks on äärmiselt tähtis küsimus, et Venemaa tühistaks 18. oktoobriks ja 1. novembriks Donbassis väljakuulutatud valimised. Selles asjas on Ukraina, Saksamaa ja Prantsusmaa üksmeelel,» ütles Jelisejev.

Nagu teatas Ukraina presidendi kantselei asejuht, kinnitasid Saksamaa ja Prantsusmaa liidrid New Yorgis kahepoolsetel kohtumistel seisukohta, et «edasise rahuprotsessi tähtis tingimus on see, et Venemaa tühistaks need valimised ühemõtteliselt».

«Kusjuures igasuguste tingimusteta ja otsekohe. Me vaatame homme, kui palju Venemaa võtab kuulda Ukraina, Saksamaa ja Prantsusmaa ühisarvamust,» teatas Jelisejev.

Ta märkis samuti rahvusvaheliste humanitaarorganisatsioonide Donbassi «okupeeritud aladele» pääsemise tähtsust.

«Meie eesmärk oli ja on endiselt teha nii, et esiteks, Venemaa ja mässulised täidaks tingimusteta Minski leppeid ja teiseks, meie jaoks on tähtis tagada täielik ja püsiv relvarahu Donbassis,» ütles Jelisejev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles