Lavrov: Venemaa ründab Islamiriiki nagu USA

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov
Venemaa välisminister Sergei Lavrov Foto: SCANPIX

Venemaa ja USA-juhitav koalitsioon on Süürias õhulöökide korraldamise osas Islamiriigi, Al-Nusra Rinde ja teiste äärmusrühmituste vastu üksteisemõistmisel, sõnas Vene välisminister Sergei Lavrov täna.

«Me oleme koalitsiooniga selles küsimuses ühel meelel,» ütles Lavrov ÜRO peakorteris pressikonverentsil.

«Meil on sama lähenemine: ISIL, Al-Nusra ja teised terrorirühmitused,» sõnas ta, kasutades lühendit ISi varasemast nimetusest Iraagi ja Levandi Islamiriik.

USA välisminister John Kerry vastas küsimusele, kas Ühendriigid ja Venemaa on «samal leheküljel», et «teoreetiliselt, ent me ei ole veel seal, kus peame olema».

Kolmapäeval ÜROs Lavroviga kohtunud Kerry ütles, et USA ja Vene ametiisikud peavad endiselt kõnelusi «ohutuse ja julgeoleku tagamiseks ning vastutuse jagamiseks».

Venemaa alustas Süürias õhurünnakuid kolmapäeval, pommitades president Bashar al-Assadi režiimi vastaste alasid riigi keskosas Homsi ja Hama provintsides.

Neljapäeval korraldas Venemaa kaheksa lahinglendu, rünnates Hamas ja riigi loodeosas Idlibi provintsis viit sihtmärki.

USA ja Prantsusmaa on avaldanud kahtlust Venemaa siiruses, kahtlustades Moskvat ISi asemel Süüria mõõduka opositsiooni positsioonide ründamises.

Lavrovi sõnul puuduvad USA ja Venemaa vahel erimeelsused selles, keda rünnata.

USA vabariiklasest senaator John McCain ütles neljapäeval, et Vene sõjalennukid ründasid Assadiga võitlevaid Süüria ülestõusnuid, kellele on väljaõpet andnud Ühendriikide Luure Keskagentuur (CIA).

«Te esitate seda faktina. Kas te teate midagi, mida mina ei tea?» küsis Lavrov ajakirjanikelt vastavasisulise küsimuse järel.

Vene välisministri sõnul ei pea Moskva terroristideks USA ja Türgi toetusega Vaba Süüria Armeed (FSA).

«Kui see käitub, kõnnib, võitleb nagu terrorist, siis on tegemist terroristiga, jah?» küsis Lavrov. «Me ei pea FSAd terrorirühmituseks. Meie hinnangul peaks FSA olema osa poliitilisest protsessist, nagu mõned teisedki relvarühmitused Süürias.»

Lavrovi sõnul ei ole Iraagi võimud seni esitanud Venemaale palvet laiendada õhurünnakuid ISi positsioonidele Iraagis.

Venemaa õhurünnakutele Süürias eelnesid Damaskuse ametlik abipalve ning Vene parlamendi ülemkoja föderatsiooninõukogu luba president Vladimir Putinile kasutada Süürias õhujõude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles