USA ärgitas Venemaad keskenduma Süürias Islamiriigile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry
USA välisminister John Kerry Foto: SCANPIX

Pentagon ärgitas eile oma Vene sõjaväekolleege suunama oma õhulöögid Süürias äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, mitte Süüria opositsiooni vastu, ütlesid USA valitsusametnikud.

«Oluline on see, et Venemaa ei tohiks sooritada tegevusi kellegi teise, kui ISILi vastu,» lausus Kerry, kasutades ISi varasemat nimekuju Iraagi ja Levandi Islamiriik. «See on selge. Tegime selle väga selgeks.»

Venemaa ja USA relvajõud pidasid neljapäeval kõnelusi õhurünnakute koordineerimiseks Süürias.

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest kirjeldas üleeile alanud Venemaa õhulööke kui valimatut sõjaoperatsiooni Süüria opositsiooni vastu. 

Eilsetel kõnelustel esindas Ühendriike USA asekaitseministri kohusetäitja rahvusvahelistes julgeolekuküsimustes Elissa Slotkin, ütles Earnest.

«Ta tõi esile, et siiani nähtud Venemaa sõjaoperatsioonid tõstatavad mõningasi muresid, sest Venemaa võtab sihtmärgiks alasid, kus ei tegutse üldse või tegutsevad mõned ISILi võitlejad,» lausus Earnest.

Pentagoni pressiesindaja Peter Cook keeldus ütlemast kuidas USA vastaks juhul, kui Vene sõjalennukid ründaksid USA väljaõpetatud mässulisi. Cooki sõnul on tegemist hüpoteetilise olukorraga.

Cooki sõnul oli eilne vestlus Vene esindajatega viisakas ja professionaalne. Osapooled rääkisid sellest, mis sagedusi tuleks kasutada piloodi hättasattumise korral ning mis keeles piloodid omavahel suhtlema peaksid, lausus ta.

«Tegime täiesti selgeks, et minimaalne prioriteet peab olema õhuväelaste ohutu tegutsemine Süüria kohal,» sõnas ta.

Kerry hinnangul läheb õhuoperatsioonide küsimuses vaja edasisi konsultatsioone. Me pole veel seal, kus peame olema nende turvalisuse ja julgeoleku tagamiseks, kes õhulööke sooritavad, ütles välisminister eile.

«See on vestlus, mis täna aset leiab,» lisas Kerry. «Seda (vestlust) peetakse järgmisel paaril päeval veelgi rohkem olenevalt tänase kohtumise tulemustest,» ütles minister.

«Tegemist on viiga teha kindlaks, et lennukid ei tulistaks üksteise pihta ja teeks asju hullemaks,» lisas Kerry.

Venemaa kaitseministeeriumi teatel hävitati või kahjustati Süürias ööpäevaga 12 sihtmärki, mis kuulusid ISi võitlejatele.

USA pressiesindaja Bagdadis kolonel Steve Warren ütles, et Pentagoni mis tahes kõnelustel saavutatu peegeldub ka USA-juhitud koalitsioonivägede õhuoperatsioonides, mis sooritab igapäevaseid rünnakuid ISi sihtmärgile Iraagis ja Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles