Sakslaste migrandivaimustus hakkab jahtuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caldeni politsei migrantide linnaku juures valvet pidamas.
Caldeni politsei migrantide linnaku juures valvet pidamas. Foto: AFP/SCANPIX

Kui ligi 7000 elanikuga Caldeni omavalitsus Saksmaal avas migrantidele oma uksed, oli meeleolu ülev. Inimesed annetasid riideid, vabatahtlikud tuletõrjujad ehitasid sisserännanute tarvis lennujaama lähedale telklaagri.

Kohalike entusiasm on aga hakanud vaibuma – seda eriti pärast möödunud nädalavahetusel puhkenud rahutusi ligi 3000-pealises telklinnakus. Kõik algas pühapäevase lõunasöögi ajal, kui 19-aastane albaanlane otsustas toidujärjekorras vahele trügida – tõmmates sellega endale 43-aastase Pakistani mehe meelepaha. Tõuklemine paisus massikakluseks, kus ligi 300 pealine rahvahulk asus üksteist kõige kättejuhtuvaga tümitama. Korra saavutamiseks läks vaja pooltsada politsei eriüksuslast ja selleks kulus mitu tundi; kolm korrakaitsjat viidi allikate sõnul haiglasse.

«Kui põgenikud hakkasid tulema, siis olin ma üks neist, kes nägi neis abivajajaid ja arvas, et seda peab tegema,» jutustab 46-aastane langevarjuinstruktor Harry Kloska. Kui laagris läks märuliks, peitusid tema ja ta hirmunud kliendid kontorisse. «Aga nüüd on avamisest möödas nädalaid ja mu arvamus on muutunud,» räägib mees. «Ma ei ole kindel, et me suudame seda teha. Aidata nii paljusid inimesi nii erinevatest maadest.»

Saksamaa on Euroopasse tulvavate varjupaigaotsijate kõige peamisem sihtpunkt ja on tänavu võtnud vastu juba üle poole miljoni inimese. Tõusvad pinged riikliku pagulaspoliitika osas paljastuvad kõige eredamalt aga kantsler Angela Merkeli – maailmajaos põgenike suhtes ühe sõbralikuma riigijuhi – kahanevates toetusnumbrites. Hiljutiste uuringute järgi on need langenud kuni viis punkti 49% peale. See on tema tänavune halvim tulemus.

Kolmapäeva öösel vastu neljapäeva puhkes vägivald Hamburgis, kus kohaliku politsei andmeil kasutas ligi sadakond migranti oma relvadena puulaudasid. Caldenis olid juba augustis kokkupõrked süürlaste ja albaanlaste vahel.

Kuigi politsei sõnul pole märgata kuritegevuse üldist tõusu, on elanikud muutunud närviliseks ja hakanud ööseks oma koduuksi lukustama. Caldenis tõstis kära vihane ema, kelle sõnul ahistasid uustulnukad bussipeatuses tema 17-aastast tütart. «Muidugi me kardame,» ütles ta.

Linnapea Maik Mackewitzi sõnul teadvat ta «mitmeid noori naisi», kes on katkestanud tervisejooksud metsa vahel, sest «nad kardavad neid meesterühmasid, kes igal pool ringi jalutavad.»

Osad sakslased on mures, et eri taustaga sisserändajad toovad kaasa ka oma kodused erimeelsused. Politsei ametiühingud kutsuvad näiteks üles majutama eraldi eri usulise ja rahvusliku taustaga inimesi. Ajendi selleks andis augustikuine katse lintšida Suhli linna kesklinnas 25-aastane Afganistani kristlasest mees.

Too oli üritanud tualettpotist alla lasta Koraanist rebitud paberilehti, mille peale asus teda tagama süürlastest, iraaklastest ja afgaanidest koosnev rahvajõuk. Rahva rahustamisel sai kuus politseinikku viga. «See oli suur šokk,» ütles politsei kõneisik Fred Jaeger. «Mitte kunagi varem ei ole meie politseid niimoodi füüsiliselt rünnatud.»

Säärased vahejuhtumid mängivad kaardid kätte Saksamaa paremäärmuslastele, kelle rünnakud migrantide vastul on tänavu 21. septembriks jõudnud kokku 437 juhtumi peale. Terve mulluse aasta peale kokku oli neid 198. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles