Tusk: mõned välisliidrid kasutavad rändekriisi ELi nõrgendamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Mõned välisliidrid kasutavad tohutut pagulaste voolu Euroopasse ära, et nõrgendada Euroopa Liitu poliitiliselt, ütles Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk reedel Poolas.

«Esimest korda minu poliitilise karjääri ajal olen ma kuulnud poliitikuid avalikult kuulutamas, et Euroopasse suunduvad pagulased on nende meetod sundimaks (meid) tegutsema teatud viisil,» ütles Tusk Euroopa foorumil Sopotis.

«Mõned ütlevad, et see on nende meetod nõrgendamaks Euroopat kui poliitilist üksust,» lisas ta.

Poola ekspeaminister ei nimetanud konkreetseid nimesid ega täpsustanud, millisest käitumisest ta rääkis, soovitades kuulajatel teha omad järeldused.

Tusk väitis, et mõne riigi pakutud sõjalised lahendused Süürias võivad sundida kaheksat miljonit süürlast, kes on riigisisesed põgenikud, järgnema tuhandetele kaasmaalastele, kes otsivad Euroopasse suundudes uut elu.

«Põgenikud on muutunud poliitiliste lahinguväljade elemendiks ning mõnikord on nad muutunud vahetuskaubaks, uueks elemendiks hübriidsõjas, millest me oleme näinud esimesi märke Krimmis ja Donbassis,» lisas Euroopa Ülemkogu eesistuja.

Venemaa annekteeris eelmisel aastal Krimmi, millele järgnes relvakonflikt Ida-Ukrainas.

«Ma ei räägi ainult Venemaast,» kinnitas Tusk.

Tusk hoiatas ka uute müüride ehitamise eest Euroopasse, mis seavad ohtu Schengeni ruumi toimimise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles