Norra armeejuht: peame uuendama oma kaitsejõude

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra sõjaväelased manöövritel Lätis.
Norra sõjaväelased manöövritel Lätis. Foto: Reuters/ScanPix

Norra peab aina suureneva Venemaa kohaloleku tingimustes Arktikas vaatama üle ning uuendama oma relvajõud, ütles riigi kaitsejõudude juht.

«Meie idanaaber on ehitanud üles oma sõjalist võimekust, sealhulgas meile lähedal asuvates piirkondades,» kõneles relvajõudude ülem admiral Haakon Bruun-Hanssen pressikonverentsil. «Nad on näidanud, et on võimelised kasutama poliitiliste eesmärkide saavutamiseks sõjalist jõudu.» Norralane lisas, et valitseva ebakindluse tingimustes on seda olulisem saata signaal, et riik on vajadusel valmis ennast kaitsma.

Oma ülevaates märkis Bruun-Hanssen, et Norra relvajõud vajavad lisaks eelarves plaanitud summadele järgmise kahe aastakümne jooksul kokku 180 miljardit norra krooni (peaaegu 19 miljardit eurot), et vältida oma kaitsevõimekuse tõsist langust.

«Kui me jätkame tänase eelarvetasemega, tuleks teha olulisi kärpeid. Peaksime likvideerima terved divisjonid ja loobuma plaanitud investeeringutest. Sel juhul meie sõjaline võimekus kaoks,» rääkis Bruun-Hanssen.

Lisaks pingetele Lääne ja Venemaa vahel märkis admiral peamiste ohtudena ära terrorismi ja kübersõja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles