Islamistid: Süüriast saab venelaste surnuaed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jabhat Al-Nusra võitlejad lippe lehvitamas.
Jabhat Al-Nusra võitlejad lippe lehvitamas. Foto: AFP/SCANPIX

Süürias president Bashar-al Assadi vastu võitlevate mässuliste grupeeringute juhid hoiatavad, et Venemaa õhurünnakud võivad ajendada seni mõõdukamalt meelestatud võitlejad liituma äärmuslikemate rühmitustega nagu Al-Qaeda.

Intervjuus briti ajalehele Telegraph kirusid Loode-Süürias presidendi režiimi vastu sõdivad mässulised venelaste tegevust ning sellega kaasnevaid tsiviilohvreid. «Nad ei jäta inimestele muud valikut, kui liituda kõige võimsama jõuga Vene invasiooni vastu,» rääkis mõõdukateks peetav rühmitise Ahrar al-Sham liige Abu Yassin al-Homsi, viidates Al-Qaeda kohalikule harule Jabhat al-Nusrale. «Oleme neile kaotanud mehi ja ma tean teisigi, kes tahavad üle minna.»

Teine anonüümsust palunud allikas nimetas al-Nusraga liitumist vältimatuks. «Terve maailm vaatab pealt, kuidas süürlased üksinda võitlevad. Kas mu vendadele saab panna pahaks, et nad liituvad parema rühmitisega?» küsis ta.

Al-Nusra on juba avalikult kuulutanud, et nad tahavad manada esile Afganistani sõja vaimu – pidades selle all silmas Nõukogude Liidu vägede verist võitlust riigis möödunud sajandil, milles peituvad ka rühmitise enda juured. 

«Venemaa on endiselt riik, mille tiivad lõigati Afganistanis maha,» kõneleb Abdullah al-Muhaisini nime kandev al-Nusra võitleja internetis avaldatud videos. «Täna nad sisenesid Süüriasse; millest saab sissetungijate surnuaed.»

Asjatundjate hinnangul annab rühmitise ajalooline kogemus venelaste vastu neile eelise propagandas ja elavjõu värbamises. «Tegu on vaenlasega, kellega al-Qaeda on sõdinud aastakümneid, ning see annab neile võitluses moraalse üleoleku tunde,» ütleb al-Nusra kohta inglise mõttekoja Chatham House analüütik Hassan Hassan. Süüria islamistidega olevat liitunud juba mitu Tšetšeeniast ja Usbekistanist pärit üksust.

Al-Nusra liikmed on andnud teada, et just nemad võidavad venelaste vahelesegamisest enim. «Mida rohkem vaikust ümbritseb sigade liitu – Venemaad, Iraani ja Süüria režiimi – seda enam truudusvandeid meile te näete,» kirjutas üks liige Twitteris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles