Guantanamo vang: ameeriklased sundisid mind verd andma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shaker Aamer.
Shaker Aamer. Foto: AFP/SCANPIX

Shaker Aamer – viimane briti kodanikust kinnipeetav Ameerika Ühendriikide Guantanamo Bay vanglas Kuuba territooriumil – rääkis inglise meediale oma 14 aastat kestnud üleelamistest.

Aamer võeti ilma kohtuotsuseta vahi alla aastal 2001, kahtlustatuna kuulumises terrorirühmitisse Al-Qaeda – süüdistus, mida mees on eitanud. Ta kirjeldab muuhulgas pidevat peksu ja seda, kuidas talt võeti vastu tahtmist vereproove.

«Nad sidusid mind alla surudes kõvasti laua külge kinni. Karjusin neile: «Minu nimi on Shaker ja ma ütlen teile täpselt, et ma ei taha vereproovi, mul on õigus sellest keelduda. Kas olete nõus, et teete seda vägisi?» jutustas Aamer üleelamistest. «Õde jäi nõusse, et see on mu tahte vastu,» lisab ta.

Arstid kiskusid mehe käe otseks ning võtsid neli ampulli verd. «Ütlesin, et seda on liiga palju. Nad võtsid mu vere ja saatsid kongi tagasi.»

Ülekuulamistel pidi Aamer taluma tihti seda, et tema pead peksti täiest jõust vastu seina. Juures olnud ka üks inglise luureohvitser.

Ehkki Aamer vabastatakse oktoobrikuus ja ta saab ligi miljon naela kompensatsiooni, ei julge ta liigseid lootusi hellitada. «Ma tean, et on olemas inimesed, kes ei taha, et ma näeksin kunagi veel päikesevalgust. Et nad kirjutasid alla mingitele paberitele, ei tähenda midagi, sest enne mu väljapääsemist võib juhtuda mida iganes. Nii et kui ma suren, lasub süü täielikult ameeriklastel,» ütles Aamer.

46-aastane mees suudab enda sõnul vaevu uskuda, et pääseb varsti vabadusse – ta kardab, et tal tekivad probleeme kohanemisel eluga väljaspool vanglamüüre. «Ma ei tea, kaua võtaks aega, kuni ma saaksin maailmaga seal väljas hakkama. Võib-olla päev. Võib-olla nädal. Võib-olla kauem,» lausus Aamer, kes peab praegu näljastreiki protestiks valvurite julmuse vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles