Vene islamistid: võidelge Kaukaaasias, mitte Süürias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväepatrull Dagestanis.
Vene sõjaväepatrull Dagestanis. Foto: AP/Scanpix

Terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) Põhja-Kaukaasia haru Wilayat al-Qawqaz (Kaukasuse provints) esitas üleskutse potentsiaalsetele venelastest islamivõitlejatele: need ärgu mingu mitte Süüriasse, vaid jäägu Dagestani vaenlase vastu võitlema.

Möödunud nädalal Islamiriigi venekeelsel propagandalehel avaldatud videos väidab ISISe Kaukaasia provintsi juht Abu Muhammad Kadarski, et just selline olevat organisatsiooni liidri Abu Bakr al-Baghdadi isiklik soov.

«Me palume teil alluda kaliifi (al-Baghdadi), Qadi (usukohtu) ja Kalifaadi käsule – et Kaukaasia moslemid peaksid minema ja pidama džihaadi Kaukaasias,» ergutas Kadarski.

Vaatlejate hinnangul on üleskutse tagamaad lihtsad: enamus islamiste eelistab Lähis-Ida Kaukaasiale, mille lähenev talv ja külmad metsad ei tundu džihaadiks sama ahvatlevad. Viimaste kuude jooksul on Islamiriigi propaganda Venemaal olnud viljakas – ehkki luurejõudude pakutud numbrit 2400 Süüriasse ja Iraaki reisinud vene kodaniku kohta peetakse liialdatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles