Snowden: Briti luurajad suudavad tungida nutitelefonidesse

BNS
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden selle aasta märtsis videosilla vahendusel Hannoveri infotehnoloogiamessi külastajaid tervitamas.
Edward Snowden selle aasta märtsis videosilla vahendusel Hannoveri infotehnoloogiamessi külastajaid tervitamas. Foto: SCANPIX

Briti spioonid suudavad nutitelefonidesse tungida tekstisõnumiga ning teha audiosalvestisi ja fotosid omanike teadmiseta, ütles eile Ühendriikide endine luureanalüütik Edward Snowden.

«Nad tahavad sinu asemel omada sinu telefoni,» ütles Snowden usutluses Briti rahvusringhäälingule BBC, viidates Briti valitsusside peakorterile GCHQ.

Snowdeni väitel kasutab GCHQ tarkavara nimega Smurf Suite, mille kaudu suudetakse sisse lülitada nutitelefoni mikrofoni isegi juhul, kui telefon on välja lülitatud. Tarkvara teiste osistega suudetakse telefoni sisse ja välja lülitada, ütles analüütik.

GCHQ välja saadetud tekstsõnumit, millega saavutatakse ligipääs telefonile, jääb omanikule märkamatuks, lisas ta. «Kui see saabub sinu telefoni, siis see on sinu eest varjatud. Telefon ei näita seda. Sa maksid selle eest, kuid kes iganes kontrollib tarkvara omab telefoni,» ütles Snowden.

BBC teatel keeldus valitsus küsimust kommenteerimast, sest puudutab luureküsimusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles