Venemaa on vastu Süürias lennukeeluala kehtestamisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Suhhoi Su-30 Süürias Hmeymimi õhubaasis.
Vene Suhhoi Su-30 Süürias Hmeymimi õhubaasis. Foto: SCANPIX

Venemaa austab Süüria suveräänsust ja on vastu lennukeeluala loomisele selle riigi kohal, ütles Vene asevälisminister Mihhail Bogdanov.

«Otseloomulikult oleme me selle vastu. Riikide iseseisvust tuleb austada,» ütles Bogdanov Interfaxile kommentaariks järjest sagenevatele üleskutsetele kehtestada Süüria kohal lennukeeluala.

Bogdanov sedastas, et see ettepanek ei rajane ÜRO põhikirjal ega rahvusvahelisel õigusel.

Ta lausus veel, et Venemaa ei kavatse osaleda Süürias maismaasõjas. «Venemaa president ütles selgelt: ei, me ei tee seda,» vastas Bogdanov küsimusele, kas Venemaa ründab lisaks õhulöökidele president Bashar al-Assadi vastaseid ka maismaal.

Lääne meedia teatel leppis sunniidi äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) võitlev rahvusvaheline koalitsioon mitu nädalat tagasi kokku Süüria kohal lennukeeluala kehtestamise. Kokkuleppe aluseks olid Türgi ja Jordaania ettepanekud, nende peamine eesmärk aga takistada Süüria sõjaväel pommitada omaenese rahumeelset elanikkonda.

Varem olid lennukeeluala kehtestamisest rääkinud teiste seas USA demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv Hillary Clinton. Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk arutas Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga Süüriasse puhvertsooni loomise võimalust.

Venemaa alustas eelmisel kolmapäeval Süürias õhurünnakuid president Bashar al-Assadi vastaste positsioonidele. Lääne ja mitme Araabiamaa sõnul on Venemaa asunud ründama Süüria mõõdukaid opositsioonirühmitusi. Moskva kinnitusel on sihikule võetud IS.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles