USA teadusfond plaanib Antarktika uurimisjaamadesse saata alkomeetrid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Amundsen-Scotti uurimisjaam Antarktikas geograafilisel lõunapoolusel
USA Amundsen-Scotti uurimisjaam Antarktikas geograafilisel lõunapoolusel Foto: SCANPIX

USA teadusfond (National Science Foundation – NSF) plaanib saata Antarktika uurimisjaamadesse seal tekkinud probleemide tõttu alkomeetrid.

Uurimisjaamade meeskonnad elavad pikka aega muust maailmast eraldatuna ja seal tarbitakse palju alkoholi, edastab väljaanne Wired.

Töötajatel on võimalus töövälisel ajal alkoholi piiratud koguses osta, kuid viimastel andmetel on mitmed töötajad ka tööajal purjus ning uurimistulemused ei pruugi seega tõesed olla.

NSFi avaldatud raportis soovitatakse uurimisjaamad varustada alkomeetritega, et joobes töötamist ennetada.

NSF rahastab Antarktika teadusuuringuid ja vastutab ka sinna saadetavate teadlaste eest.

Teadusorganisatsioon lasi teha Antarktikas asuvates uurimisbaasides tervise- ja turvalisusuuringu, mis näitas liigset alkoholitarbimist.

Raporti kohaselt on jaamades aset leidnud alkoholist tingitud kaklusi ja enesepaljastamise juhtumeid.

Raportis on eraldi ära mainitud kliimateadlane, kes töötades avalikult tarbis õlu, mis USA Antaktika uurimisprogrammi reeglite järgi on keelatud.

Antarktikas tuleb ette ka psühholoogilisi probleeme, millest üks on baaside töötajate jagunemine kahte vaenutsevasse leeri. Ühte kuuluvad teadustöötajad, kes peavad end paremaks, ja teise allhanke korras töid tegevad eelõige tehnilised töötajad.

Mõlemad grupid elavad omaette ja ei soovi teise grupi liikmetega eriti suhelda, kuigi nad tööalaselt teevad koostööd.

Raporti teatel tuleks mitmes jaamas luua paremad tingimused meditsiiniabiks.

NSFi esindaja teatel ei peaks uurimisjaamades avastatud alkoholiprobleemi puhuma suuremaks, kui see on.

 «Alkoholitarbimisega on probleeme, kuid sellest ei ole kujunenud veel nii suurt probleemi, et töötajaid peaks kiirkorras evakueerima,» teatas esindaja.

NSF saadab siiski Antarktikasse alkomeetrid, mis peaksid aitama sealsetel töötajatel liigset alkoholitarbimist ja tööajal joobes olemist ennetada.

Wikipedia: Antarktika on manner, mille juurde kuuluvad ka Bouvet' saar, Lõuna-Georgia saar, Kerguéleni saared, Lõuna-Sandwichi saared, Lõuna-Orkney saared ja Lõuna-Shetlandi saared.

Antarktikas asub lõunapoolus.

Seal asuvad 30 riigi, kaasa arvatud USA uurimisjaamad, kus suvisel ajal töötab umbes 4000 inimest ja talvisel ajal 1000 inimest. On ka neid jaamu, kus käib teadustöö aastaringselt.

Antarktika kasutamist reguleerib 1959. aastal Washingtonis sõlmitud Antarktika leping koos 1991. aasta keskkonnakaitse protokolliga, mille kohaselt Antarktika on avatud rahumeelseks kasutamiseks ja teadustegevuseks. Vägede paigutamine Antarktikasse, maavarade kaevandamine jms pole aga lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles