Kurjategijad üritavad müüa Islamiriigile tuumamaterjali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Moldova julgeolekujõud on koostöös ameeriklaste Föderaalse Juurdlusbürooga (FBI) luhanud mitu katset, mille käigus üritasid kurjategijad müüa islamiterroristidele radioaktiivset materjali.

Uurijate sõnul on peamiselt Venemaaga seotud organiseeritud kuritegevuse rühmitistel selge eesmärk: ühendada müüjad Lähis-Ida äärmusgrupeeringute, teiste seas Islamiriigiga (ISIS). Viimatine selline juhtumi leidnud Moldovas aset veebruaris, kus smugeldaja tahtis leida ostja radioaktiivsele tseesiumile nimelt Islamiriigi ridadest. Kogus oli piisavalt suur, et sellega saanuks reostada mitu kvartalit.

Seni kõige tõsisem katse nurjati aastal 2011, kui keegi enda sõnul Ameerikat vihkav mees proovis müüa pommikõlbulikku uraani ostjale Sudaanis. Kuigi julgeolekujõud on kõik tehingud siiani teadaolevalt luhta ajanud, ilmusid päevavalgele tõsised puudujäägid: peamised kahtlusalused pääsesid operatsioonide käigus minema ning keegi ei tea, kui palju radioaktiivset materjali võis neil veel kaasas olla.

Moldovlaste sõnul on olukorra muutnud raskeks koostöö katkemine Lääne ja Vene eriteenistuste vahel. Mitte kellelgi ei ole täpset ülevaadet, kui suur osa Venemaa ja kunagise Nõukogude Liidu tuumamaterjalist on jõudnud mustale turule.

«Võime oodata rohkem selliseid juhuseid,» ütleb temaatikaga tegelev Moldova politseiohvitser Constantin Malic. «Niikaua, kuni kaubitsejad arvavad, et võivad ilma vahele jäämata teha suurt raha, nad jätkavad sellega.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles