Aleksandr Lukašenkat ootab tõenäoliselt viies ametiaeg presidendina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko. Foto: SCANPIX

Valgevene riigipead Aleksandr Lukašenkat ootab tõenäoliselt pärast pühapäevaseid valimisi ees viies ametiaeg presidendina.

Lääs on Euroopa pikimalt võimul olnud Lukašenka režiimile kehtestanud hulga sanktsioone.

Valgevene majanduse järsu languse olukorras ja Venemaa poolt lähtuvat ohtu tunnetades on Lukašenka teinud viimasel ajal katseid parandada suhteid läänega. Augustis andis ta käsu vabastada poliitvangid, kelle hulgas oli ka eelmistel valimistel tema vastu kandideerinud Mikalai Statkevitš.

Sel aastal kandideerib Lukašenka vastu kolm vähetuntud isikut.

Lukašenka on võimul olnud alates 1994. aastast ning on maha surunud igasuguse opositsiooni. 2010. aastal peeti suurem osa Lukašenka vastaskandidaatidest kinni niipea, kui valimisjaoskonnad suleti.

Opositsioon on kutsunud valgevenelasi üles hääletust boikoteerima ning ärgitanud ELi režiimivastaseid sanktsioone paika jätma.

«Demokraatlikult meelestatud kodanikud on nende valimiste suhtes skeptilised. 10 aasta eest oli vähemalt mingi illusioon, et valimised võivad tuua kaasa mingi muutuse,» ütles opositsiooniaktivist Vintsuk Vjatšorka AFP-le.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles