FT: Suurbritannia saadab Balti riikidesse oma väekontingendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdur. Foto on tehtud ülemöödunud kuul Kabulis.
Briti sõdur. Foto on tehtud ülemöödunud kuul Kabulis. Foto: SCANPIX

Suurbritannia saadab Balti riikidesse oma väekontingendi, et koos USA ja Saksa üksustega tugevdada NATO idapiiride kaitset ja Balti riikide heidutust Venemaa võimaliku agressiooni vastu, kirjutas täna ajaleht Financial Times.

Briti välisminister Michael Fallon teeb selle otsuse teatavaks täna, kohtudes Brüsselis alliansi liikmesmaade kaitseministritega.

Vägede kohalviibimise aeg jääb lahtiseks, kuid saab olema roteeruv. See formuleering võimaldab Ühendriikidel, Suurbritannial ja Saksamaal vältida süüdistusi, nagu rikuks nad külma sõja lõpus Moskvaga saavutatud leppeid vägede alalise viibimise osas endistes idabloki riikides.

See samm suurendab pea kindlasti Londoni pingeid Moskvaga. Venemaa on pikka aega süüdistanud NATOt oma mõjusfääri tungimises ja Venemaaga piirnevate alade militariseerimises.

Kaitseministeeriumi ametnike andmeil piirdub esialgne kontingent küll ühe kompanii ehk sadakonna sõduriga, ent ometi see tähendab muutust Briti hoiakutes, kirjutab leht.

Fallon kavatseb oma kolleegidele öelda, et Suurbritannia kohustub toetama Ida-Euroopa demokraatlike riikide suveräänsust, lausus informeeritud allikas ministeeriumist.

Balti riikidesse saadetavad väed hakkavad korraldama regulaarselt ühisõppusi Eesti, Läti Leedu vägedega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles