Stoltenberg: oleme valmis vajadusel Türgit kaitsma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: Reuters/ScanPix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg lausus, et organisatsioon on vajadusel valmis saatma oma vägesid Türgisse, et kaitsta riiki Venemaa poolsete korduvate õhuruumi rikkumiste eest.

Nädalavahetuse jooksul sisenesid Venemaa hävitajad Türgi kohale kahel korral; samuti on olnud juhtumeid, kus Türgi hävitajaid F-16 on kimbutanud Süürias asuvad õhtutõrjesüsteemid ja tundmatut päritolu lennukid.

«NATO on valmis ja võimeline kaitsma oma liitlasti – sealhulgas Türgit – kõikide ohtude eest,» ütles peasekretär. «Oleme juba reageerinud sellega, et tõstsime oma võimekust ja valmidust jõudude lõuna poole liigutamiseks, sealhulgas Türgisse.» Stoltenberg lisas, et Venemaa õhu- ja raketirünnakud on «põhjus muretsemiseks».

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas vastuseks Venemaa rikkumistele, et on ka teisi riike, kust Türgi võib osta oma maagaasi ning kes võiksid ehitada riiki esimese tuumaelektrijaama. «Me ei saa aktsepteerida praegust olukorda. Venelaste selgitused õhuruumi rikkumisest pole veenvad,» tsiteeris presidenti ajaleht Sabah.  «Oleme Venemaa maagaasi tarbija number üks, meie kaotamine tähendaks Venemaale tõsist lööki. Kui vaja, saab Türgi maagaasi mitmetest erinevatest kohtadest,» lausus Erdoğan. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles