Clinton: Hiina vajab suuremat poliitilist vabadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton (vasakul) Malaisia välisministri Anifah Amaniga.
USA välisminister Hillary Clinton (vasakul) Malaisia välisministri Anifah Amaniga. Foto: SCANPIX

USA välisminister Hillary Clinton teatas, et Hiina peab oma riigis üsna pea võimaldama suurema poliitilise vabaduse, et sammu hoida riigi kasvava jõukusega maailma suuruselt teises majanduses.

«Hiinal on palju väga positiivseid tulemusi seoses majanduskasvuga, kuid ennustan teile, ma ei tea nüüd täpselt, kas viie, kümne või 15 aasta pärast, tekib sisemine konflikt majandusvabaduse ja puuduliku poliitilise vabaduse vahel. Siiani pole poliitiline ruum arvamuse avaldamiseks kasvanud,» sõnas Malaisias visiidil viibiv Clinton, vahendab Bloomberg.

USA nõudis äsja, sarnaselt mitmele teisele riigile, Nobeli rahupreemia pälvinud dissidendi Liu Xiaobo vabastamist.

USA näeb Hiinat ühtlasi olulise majanduspartnerina, kuid samas teisalt vastandutakse tugevalt Hiina poliitilisele süsteemile.

«Need asjad (avatud majandus ja piiratud poliitiline vabadus – toim.) ei sobi omavahel kokku ja see peab lõpuks lahendatud saama,» kinnitas Clinton. Minister lisas, et kuna hiinlased on järjest aktiivsemad tarbijad, tahavad inimesed ka, et neid kuulataks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles