Islandit ähvardab järjekordne vulkaanipurse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi Eyjafjallajökuli liustiku vulkaan
Islandi Eyjafjallajökuli liustiku vulkaan Foto: SCANPIX

Kaheksa kuu eest häiris Islandi vulkaani Eyjafjallajökulli purskamise tagajärjel Euroopat katnud tuhapilv  pikalt kogu Euroopa lennuliiklust. Nüüd ähvardab ekspertide sõnul purskama hakata järgmine Islandi vulkaan Grimsvötn.

Reykjaviki meteoroloogiainstituudi teadlane Gunnar Sigurdsson selgitas, et piirkonna ühe geisri veetase kolmekordistus üleöö, vahendab bild.de. See olevat selge märk, et järv, mis vulkaani kraatrit täidab, tühjeneb. Seeläbi väheneb surve kraatrile, mis muidu purset tagasi hoiab. Kui vulkaanis piisavalt magmat on, võib see viia purskeni.

Samas piirkonnas on märgatud suurenenud seismilist aktiivsust. Hiljuti on registreeritud kuni 4-magnituudised maavärinad.

«Kõik asjaolud viitavad sellele, et purse on väga võimalik,» kinnitas mäeinstituudi dotsent Heidi Soosalu, vahendab iltalehti.fi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles