Kaliningradi lähedalt leiti 130 sõduriga Saksa vennashaud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõdurite sõjahaud Smolenski linna lähedal. Pilt on illustratiivne
Saksa sõdurite sõjahaud Smolenski linna lähedal. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Venemaa Kaliningradi oblasti vabatahtlikud kaevavad välja umbes 130 Saksa sõduri säilmed 1945. aastast pärinevast sõjaaegsest vennashauast, teatas otsingurühma Sovest juht Ruslan Hisamov.

«Wehrmacht'i sõdurite vennashaud asub Mamonovo (aastani 1945 Heiligenbeil) linna servas, kus 1945. aasta alguses sattus piiramisrõngasse 4. armee. Siin toimusid väga rängad lahingud. Avastatud matmispaik on sakslaste jaoks väga suur, umbes 130 või rohkemgi inimest,» ütles Hisamov.

Hukkunute isiklike asjade ja igal sõduril olnud isikliku metallist tuvastamistunnuse järgi võib väita, et maetute seas on ka teadmata kadunuks tunnistatuid.

Nende säilmete leidmisest teavitatakse ametlikult Saksamaa ühingut, mis tegeleb hukkunute ja sõjahaudade otsimisega Venemaal.

«Pärast tööde lõppu maetakse Wehrmacht'i sõdurid Mamonovo Saksa sõjaväekalmistusle. See on üks kolmest kalmistust, kuhu Saksamaa oma sõdureid ametlikult ümber matab. Kaliningradi oblastis on kokku kaheksa taolist kalmistut, kuid Saksamaa otsustas jätkata matmist neist vaid kolmes,» ütles Hisamov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles