Inimõiguslased pelgavad, et Ashtiani hukatakse homme

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashtiani toetuseks peetud meeleavaldus Roomas.
Ashtiani toetuseks peetud meeleavaldus Roomas. Foto: SCANPIX

Iraanis abielurikkumise eest surma mõistetud Sakineh Mohammadi-Ashtiani elu eest võitlevad prantsuse inimõiguslased pelgavad, et naine võidakse juba homme kividega surnuks loopida, kirjutab uudistevõrk AFP.


«Sakineh Mohammadi-Ashtianit võib hukkamine ohustada homme,» teatas prantsuse ajakiri La Regle du Jeu täna.

«Teherani ülemkohus on saatnud kirja Tabrizi vangla karistuste elluviimise osakonda, andes loa Sakinehi kiireks hukkamiseks,» väitis see avaldus. «Et surmanuhtlusi viiakse ellu kolmapäeviti, saame me täna olla Sakinehi pärast ainult väga mures.»

Ashtiani poolehoidjad kavatsevad veel täna korraldada 43-aastase kahe lapse ema toetuseks Pariisis Iraani saatkonna ees meeleavalduse.

Ashtiani mõistis kaks Tabrizis peetud kohut surma juba aastal 2006. Esimese otsuse kohaselt pidanuks naine üles poodama abikaasa tapmise eest, kuid selle muutis apellatsioonikohus 2007. aastal ümber kümneaastaseks vangistuseks.

Samal aastal jäeti aga jõusse teine kohtuotsus, millega mõisteti Ashtiani kividega surnuksloopimise läbi surma abielurikkumise eest mitme mehega, sealhulgas ka sellega, kes tappis tema abikaasa.

Hukkamise vastu on sõna võtnud mitmed rahvusvaheliselt tuntud isikud ning ka riigid, näiteks Prantsusmaa ja Itaalia valitsused ning Vatikan.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles