Iraagi kristlased jätsid hüvasti pühapäeval tapetud kaasusklikega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isegi hirm uute rünnakute ees ei hoidnud sadu leinavaid Iraagi kristlasi täna eemal Bagdadi kirikust, kuhu nad tulid ära saatma pühapäevase missa ajal tapetud preestreid ja kaasusklikke, kirjutab uudistevõrk AFP.


Püha Joosepi kaldeakristlaste kirikusse kogunes umbes 700 pisarais leinajat ning valitsuse ja kõigi Iraagi usu- ja rahvusrühmade esindajad.

Altari ette alusele olid paigutatud kahe tapetud preestri – 32-aastase Taher Saadallah Boutrose ja 23-aastase Wassim Sabihi surnukehad. Pealtnägijate kirjelduste kohaselt püüdsid tapetud vaimulikud kirikuliste elusid pühakotta tunginud islamistide käest päästa.

«Taher palvetas ja luges Piiblit, kui relvastatud mehed saabusid,» kirjeldas isa Boutrose onu. «Ta ütles neile: «Tapke mind, kuid laske teenistusel osalejatel minna.».»

24-aastane ellujäänu Steven rääkis, et relvastatud sissetungija ütles isa Boutrosele: «Pöördu islamisse, sest igal juhul sa sured.» ning tulistas teda pähe.

Enne teenistuse algust olid kirikus seitsme Al Qaeda terroristide poolt mõrvatu kirstud. Missa käigus aga toodi neid järjest juurde, iga kirstu võtsid kirikulised vastu vaoshoitud aplausiga.

«Nad tulid kirikusse Jumalat paluma ja oma usulist kohust täitma, kuid saatana käsi sisenes pühasse paika tapma,» ütles Iraagi suurima ristiusuliste kogukonna kaldealaste patriarh Emmanuel III Delly.

Kuigi paljud iraagi kristlased on öelnud, et see veresaun kiirendab nende väljarännet, lubas Delly, et kristlased ei karda surma ega ähvardusi. «Me oleme selle riigi pojad ja me jääme Iraaki koos oma moslemi vendadega, käsikäes, tooma au Iraagi nimele,» lubas patriarh.

Kui kalašnikovide, granaatide ja suitsiidivestidega relvastatud Al Qaeda mässulised pühapäeval Sayidat al-Nejati katoliku katedraali tungisid, õnnestus neil pantvangi võtta umbes 80 missal olnud inimest.

Pantvangidraama lõpetasid Iraagi julgeolekujõud, keda aitasid USA sõjaväelased. Surma sai 46 kristlast ja seitse Iraagi julgeolekujõudude töötajat. 60 inimest sai haavata.

Iraagi tähtsaim šiiidivaimulik suurajatolla Ali al-Sistani tegi täna avalduse, milles mõistis pühapäevase veresauna hukka, nimetades seda kuritööks moslemite kristlastest vendade vastu.

Iraagi valitsus lubas, et tapmisel toimuda lasknud julgeolekutöötajad pannakse selle eest maksma. Peaminister Nuri al-Maliki lasi seetõttu juba vahistada Karrada piirkonna politseijuhi.

Lisaks lubasid võimud, et nad ravivad haavatuid, maksavad hukkunute peredele kompensatsiooni ja asuvad kohe kirikut parandama.

Enne USA juhitud invasiooni elas Iraagis umbes 800 000 kristlast, praeguseks on nende arv langenud umbes 500 000-le. Lisaks Iraagile on suuremaid kaldeakristlaste kogukondi veel Türgis, Iraanis ja Süürias.

Kaldealased kuuluvad katoliku kiriku perre ja on osaduses paavstiga, kuid nende riitus on erinev Euroopas ja Ameerikas domineerivast ladina riitusest. Kirikukeelena kasutavad nad araabia ja uusaramea keelt.

2008. aastal röövisid ja tapsid mässulised kõrge kaldealaste vaimuliku – Mosuli peapiiskopi Mar Paulos Faraj Rahho.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles