Valgevenelased valivad presidenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Minskis hääletussedelit kasti lükkamas.
Naine Minskis hääletussedelit kasti lükkamas. Foto: AP/Scanpix

Valgevenes toimuvad täna presidendivalimised, kus Aleksandr Lukašenko püüdleb viiendaks ametiajaks riigipeaks.

61-aastane Lukašenko on võitnud neljad järjestikused valimised ning püsinud võimul alates 1994. aastast.

Valgevene riigitelevisioon edastas pühapäeval, et osa valimisjaoskondi pakub «peomeeleolu loomiseks» suupisteid ja korraldab kontserte.

Euroopa Liidu allikad teatasid, et blokk võib sõltuvalt valimiste läbiviimisest peatada sanktsioonid Lukašenko ja veel 150 valgevenelase vastu. Teade vallandas kriitika riigi opositsioonitegelastelt, kes on aastaid protestinud Lukašenko autoritaarse juhtimisstiili vastu.

«Kui nad on koos selle mõrvari ja kurjategijaga, siis on demokraatia vaid paljad sõnad,» ütles augustis vanglast vabanenud opositsioonijuht Mikola Stankevitš. Tänavuse Nobeli kirjanduspreemia pälvinud Valgevene teisitimõtleja Svetlana Aleksejevitš hoiatas laupäeval, et EL peaks olema Lukašenko suhtes ettevaatlik.

«Iga nelja aasta tagant tulevad Euroopas võimule uued inimesed, kes usuvad, et suudavad Lukašenko probleemi lahendada, mõistmata, et ta ei ole usaldusväärne,» ütles Aleksejevitš, ennustades, et pühapäevaste valimiste tulemusi võltsitakse. «Keegi ei kahtle Lukašenko võidus. Me kõik arvame, et Lukašenko jaoks ei ole oluline, kuidas me hääletame, ning mingeid üllatusi ei tule.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles