Protestijad Obamale: mine tagasi Keeniasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama sai reedel jaheda vastuvõtu osaliseks, kui üritas veenda oma publikut karmima relvakontrolli vajalikkuses. 

President kohtus Oregoni osariigis Roseburgi linnas omastega, kelle lähedased said surma eelmisel nädalal kohalikus kolledžis korraldatud tulistamises – 26-aastane Christopher Harper-Mercer lasi maha üheksa inimest ja seejärel iseenda.

Sajad inimesed olid kogunenud lennujaama värava taha, mille kaudu president pidi saabuma. Osad neist kandsid protesti märgiks nähtavalt relvi. Teised hoidsid loosungeid, nende seas üks sõnumiga «Obama, mine tagasi Keeniasse» –  selge vihje presidendi esivanemate maale.

Obama pidas Roseburgi koolimajas kõne oma plaanidest viimase aja vägivalla valguses. «Ilmselgelt on mul selle suhtes tugevad tunded,» rääkis ta kohtumisel tulistamisohvrite omastega. «Peame saama riigina üheks, aga tänane puudutab vaid perekondi,» lausus president.

Tema sõnavõtt ei tekitanud aga entusiastlikku vastukaja. Juba varem oli kohtumisest presidendiga keeldunud mees, kelle tütar sai veresaunas tabamuse selga ja jäi ellu vaid tänu teesklemisele, et on surnud.  Mees süüdistas presidenti tragöödia ärakasutamises poliitilistes huvides. Samamoodi kriitiliselt suhtus Obama visiiti kohaliku ajalehe väljaandja David Jaques, kelle sõnul «pole Obama oma poliitilise debati jaoks siin teretulnud.»

Roseburgi ametivõimud kinnitasid hiljem, et need vaated ei iseloomusta kohalikku kogukonda tervikuna ja et presidenti ootaks soe vastuvõtt.

Relvavägivald on Ühendriikides praegu põletav teema. Pärast 1. oktoobri tragöödiat Roseburgis on riigi ülikoolides toimunud veel kaks tulistamist, milles saanud surma kaks inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles