Iraan katsetas uut kaugmaaraketti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HANDOUT/REUTERS

Iraan teatas pühapäeval uue kaugmaaraketi Imad edukast katsetamisest, kirjutas BNS.

Kaitseministeeriumi teatel on tegemist esimese kodumaise kaugmaaraketiga, mida on võimalik juhtida ja kontrollida kuni sihtmärgi tabamiseni, raketi tegevusraadiust ja teisi parameetreid ei avalikustatud.

Raketistardi eel avaldasid mõned Iraani ametiisikud muret, et islamivabariigi hiljutine tuumalepe suurriikidega võib piirata riigi raketiprogrammi.

«Me ei küsi kelleltki luba oma kaitse- ja raketivõimekuse tugevdamiseks,» märkis kaitseminister Hossein Dehghan pärast katsetust.

Dehghani andis ühtlasi mõista, et katsetus oli edukas ja uued raketid lisavad Iraani kaitsejõudude mainet regioonis.

Tegemist oli esimese Iraani raketikatsetusega pärast maailma juhtriikidega tuumalepingus üksmeelele jõudmist.

Iraani parlament andis varem päeval põhimõttelise heakskiidu seadusele, mis võimaldab valitsusel ellu viia maailma juhtriikidega sõlmitud ajaloolist tuumakokkulepet, teatas uudisteagentuur IRNA.

Seadus annab valitsusele õiguse loobuda kokkuleppe elluviimisest, kui selle teised osapooled ei tühista sanktsioone islamivabariigi vastu, ütles IRNA.

Lõpliku heakskiidu peaks seadus saama järgmisel nädalal pärast selle üksikasjalikku arutamist.

Rahvusvaheline lepe piirab Iraani vaidlusalust tuumaprogrammi, vastutasuks lubasid suurriigid tühistada islamivabariigi suhtes kehtivad majandussanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles