Valgevene valimistel kogus Lukašenka 83,49 protsenti häältest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka eile riigi pealinnas Minskis valimisjaoskonnas.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka eile riigi pealinnas Minskis valimisjaoskonnas. Foto: SCANPIX

Esialgsete valimistulemuste kohaselt kogus Valgevene riigipea Aleksandr Lukašenka eile peetud presidendivalimistel 83,49 protsenti häältest, teatas keskvalimiskomisjon.

Kampaania «Räägi tõde!» aktivist Tatjana Korotkevitš kogus 4,42 protsenti, Valgevene liberaaldemokraatliku partei juht Sergei Gaidukevitš 3,32 ja Valgevene patriootliku partei esimees Nikolai Ulahhovitš 1,67 protsenti häältest.

Kõigi kandidaatide vastu hääletas 6,4 protsenti valijatest.

Lukašenkot toetas Vitebski oblastis 87,3, Gomeli oblastis 87,79, Grodna oblastis 85,89, Minski oblastis 85,73, Magiljovi oblastis 88,29 ja pealinnas Minskis 65,58 protsenti valimas käinutest, teatas keskvalimiskomisjon.

Korotkevitšit toetas Bresti oblastis 5,32, Vitebski oblastis 3,56, Gomeli oblastis 2,27, Grodna oblastis 4,75, Minski oblastis 4,41, Magiljovis oblastis 3,46 ja Minskis 6,99 protsenti hääletanutest, näitasid esialgsed ametlikud valimistulemused.

Valimiskomisjoni juhi Lidia Jermošina sõnul kuulutatakse lõplikud valimistulemused välja reedel.

Lukašenka ei takistanud laupäeva õhtul Minskis opositsiooni loata meeleavalduse toimumist, ent hoiatas pühapäeval, et valimiste järel sarnaseid aktsioone ei sallita.

«Valimisjaoskonnad suletakse kell 8 ja ma soovitan teil seadust järgida. Te teate, mis juhtub,» hoiatas president.

Lukašenka naeruvääristas eile ka Korotkevitšit. Riigipea sõnul ei saaks Korotkevitš riigi juhtimisega hakkama, sest on naine.

«Siin on presidendil suur võim julgeolekust majanduseni. Seni ei suuda seelikus isik selle teostamisega hakkama saada,» sõnas Lukašenka.

Lukašenka on Valgevene president alates 1994. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles