Inglise jõe mudast leiti tõenäoliselt Henry V laev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tundmatu kunstniku maal kuningas Henry V-st.
Tundmatu kunstniku maal kuningas Henry V-st. Foto: Wikipedia.org

Lõuna-Inglismaale leiti arvatavasti Inglise kuningale Henry V-le kuulunud puidust laev.

Kultuuripärandiühendus Ajalooline Inglimaa usub, et Southamptoni lähedal Hamble’i jõe mutta mattunud laev on seesama, mille abil peetud kahe merelahingu tulemusel sai Henry V 15. sajandi algul vallutada alasid Prantsusmaal.  

«Sellisest perioodist pärit laeva uurida on erakordselt erutav,» sõnas Ajaloolise Englandi juht Duncan Wilson uudisteagentuurile AFP. «On võimalus, et eelseisvate kuude ja aastate jooksul ootab meid seetõttu ees hulk põnevaid avastusi.»

«Olemas on tõeline võimalus, et laeva vrakk on Hamble jões,» teatas Wilson. Selle, kas tegu on tõesti Holigostiga, selgitavad puiduproovid ja sonariuuring. Holigost liitus kuningliku laevastikuga 1415. aasta novembris ja sai Harfleuri lahingu käigus tõsiseid kahjustusi.

Kahe nädala pärast tähistatakse ka 600 aasta möödumist Agincourti lahingust, mis tänu Inglise vibuküttide osavusele ja Henry V taktikalisele kavalusele tõi võidu Inglismaale, kuigi Prantsuse rüütlite ja jalaväelaste arv oli inglastest kordi suurem. William Shakespeare’i loominguga kursis olevad inimesed tunnevad lahingu kindlasti ära suure kirjaniku Henry V elul põhinevast näidendist.

 600-aasta vanune laev avastati kuninga lipulaeva Grace Dieu lähedalt, viimase oli aerofotode abil leidnud ajaloolane Ian Friel juba 1930. aasatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles