Kurdistani opositsioon süüdistab piirkonna presidenti putšis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KDP.
KDP. Foto: SAFIN HAMED/AFP

Mitmel Iraagi Kurdistani autonoomse piirkonnal ei lubatud esmaspäeval oma kontorisse siseneda, opositsiooni sõnul oli tegemist regiooni presidendi Massud Barzani poliitputšiga.

Barzani mandaat lõppes augustis ning 10. oktoobril hukkus meeleavaldusel kaks inimest, kes üritasid tungida presidendi erakonna Kurdistani Demokraatlik Partei (KDP) kohalikku peakorterisse, kirjutas BNS.

KDP süüdistab opositsioonierakonda Gorran vaenu õhutamises.

Barzanile lojaalsed julgeolekujõud pidasid esmaspäeval kinni regiooni parlamendi spiikri Yusuf Mohammedi, kes oli teel piirkonna pealinna Arbili.

«Kõik mis on täna ja eile juhtunud on ohtlik areng Kurdistani poliitprotsessi jaoks,» lausus Mohammed.

KDP kontrollib autonoomse piirkonna lääne- ja põhjaosa. Opositsioonierakondade, seal hulgas ka Gorrani, toetajad paiknevad peamiselt piirkonna lõunaosas.

Mohammediga oli kaasas viis Gorrani parlamendisaadikut. KDP liikmed hoiatasid neid pühapäeval tööle ilmumise eest.

Iraagi parlamendis Bagdadis Gorranit esindav Hoshyar Abdallah süüdistas KDPd vastutustundetuses ning Barzanit võimu külge klammerdumises.

«See on nagu riigipööre seaduste ülemuslikkuse ja demokraatia vastu,» lausus ta. «Ärgitame kurdide erakondi tulema kokku selle lahendamiseks.»

Gorrani vastu rakendatud meetmed mõistis hukka ka Kurdistani Patriootlik Liit (PUK), mis pidas 1990. aastail KDPga maha verise kodusõja.

«See, mida KDP tegi, on nagu poliitputš - see pole vastuvõetav,» lausus PUKi parlamendisaadik Ala Talabani. «Loodan, et leitakse rahumeelne lahendus.»

Riigiteenistujate palgatõusu nõudnud meeleavaldustest kujunesid vägivaldsed protestid Barzani vastu ning viimastel päevadel on nendes hukkunud neli inimest.

Piirkonna lõunaosas süütati mitu KDP kontorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles