Amnesty International süüdistab Süürias sõdivaid kurdi üksusi sõjakuritegudes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi üksused Süürias
Kurdi üksused Süürias Foto: Scanpis

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International teatel on Süürias sõdivad kurdi üksused süüdi sõjakuritegudes, kuna nad on inimesi nende kodudest minema ajanud, elukohti hävitanud ja külasid maha põletanud.

USA toetab Süürias kurdi kaitseväe ehk pešmerga võitlust äärmusrühmitusega Islamiriik, edastab AFP.

Amnesty Internationali raporti kohaselt ei ole Süüria tsiviilelanike kodude häving seotud pešmerga ja Islamiriigi vaheliste lahingutega, vaid kurdide regulaarse hävitamiskampaaniaga.

Raportis seisab, et kurdid on hävitanud külasid, kus arvatakse olevat Islamiriiki toetav rakuke või mis on varem olnud Islamiriigi võimu all.

Amnesty International teatel ei asunud mitte ükski hävinud küladest rindejoonte lähedal.

Amnesty International inimõiguseksperdid külastasid Süüria põhja- ja kirdeosas 14 linna ja küla, kus 37 inimest teatas, et nad langesid kurdide vägivalla alla.

«Meid tõsteti elukohtadest välja ja maja süüdati. Majajäänused lükati buldooseriga laiali ja nii tehti maja maja järel, kuni kogu küla oli hävinud,» sõnas anonüümseks jäänud süürlane.

Pešmerga üksuse võitlejad olevat süürlastele öelnud, et elanikud peavad lahkuma, muidu nad teatavad USA juhitavale koalitsioonile, et leiti Islamiriigi terroristid, kes tuleb hävitada.

Kurdiüksusi on ka varem süüdistatud tsiviilelanike vastu suunatud vägivallas, kuid siis arvati, et süürlased on majutatud nende julgeoleku huvides lühiajaliselt teise kohta.

Amnesty International raporti kohaselt näitab pešmerga võitlejate käitumine, et Kurdi autonoomse piirkonna juhid kasutavad pešmergale «vabu käsi» andes oma võimu vääralt ega järgi rahvusvahelisi humanitaarkokkuleppeid.

USA teatel on nende juhitav koalitsioon saanud kurdidelt märgatavat abi Islamiriigi vallutusplaanide takistamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles