Hollandi lõppraport: MH17 tulistati alla BUK-tüüpi raketiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi ohutusameti esimees Tjibbe Joustra täna MH17 katastroofi uurimise tulemusi esitlemas.
Hollandi ohutusameti esimees Tjibbe Joustra täna MH17 katastroofi uurimise tulemusi esitlemas. Foto: MICHAEL KOOREN/REUTERS

Rahvusvahelise uurijate meeskonna hinnangul lasti Malaisia reisilennuk Ida-Ukraina kohal alla Venemaal tehtud BUK-raketiga, kirjutas täna Hollandi päevaleht ning sama hinnang oli kirjas ka täna avaldatud raportis.

Kolm uurimisele lähedalseisnud allikat sõnasid väljaandele Volkskrant, et ekspertide hinnangul tulistati Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud lend MH17 alla BUK-tüüpi maa-õhk raketiga.

Täna esitleti raporti käigus animatsiooni BUK-raketi väljatulistamisest ja sellele järgnenust. Fotod: Scanpix
Täna esitleti raporti käigus animatsiooni BUK-raketi väljatulistamisest ja sellele järgnenust. Fotod: Scanpix Foto: PETER DEJONG/AP
Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP
Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP
Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP

Uurijate lõppraport avalikustati täna kell 14.15 Eesti aja järgi Hollandi sõjaväebaasis ning sealgi teatas rahvusvaheliste uurijate töörühma juhtinud Hollandi ohutusamet, et lennuk lasti alla BUK-raketiga. 

«Lend MH17 hävis kokpitist vasakul väljaspool lennuki keret plahvatanud lõhkepea tõttu,» kirjutati raportis.

Plahvatus toimus kerest vähem kui meetri kaugusel, tappes kokpitis olnud kolm meeskonnaliiget ja murdes lennuki esiosa lahti ülejäänud õhusõidukist.

MH17 kokkulapitud kere täna Hollandis pressikonverentsil.
MH17 kokkulapitud kere täna Hollandis pressikonverentsil. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP
Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP
Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP

«See lõhkepea sobib raketile, mida kasutatakse BUK pind-õhk-tüüpi raketisüsteemis,» ütles ameti juht Tjibbe Joustra pressikonverentsil.

Tükke raketist leiti kokpitis hukkunute surnukehadest. Lisaks leiti ka raketist pärinenud värvitükke, lisas Joustra. Hollandi ohutusameti juhitud rahvusvaheline juurdlus kestis 15 kuud, kuid selles ei selgitatud välja, kust rakett tulistati.

Ameti sõnul poleks lennuk tohtinud üldse Ukraina kohal lennata, sest Kiiev oleks pidanud sulgema oma õhuruumi tsiviillendudele. Mitte keegi ei mõelnud riskidele, lisati dokumendis.

Ida-Ukraina kohal alla tulistatud reisijate lähedased viidi enne lõppraporti avaldamist selle sisuga kurssi. Raporti kohaselt kaotasid pardal viibinud inimesed peaaegu kohe teadvuse.

Katastroofis hukkusid kõik 298 pardal olnud inimest.

Raport sisaldab hukupaiga kaarti Ukraina Hrabove küla lähistel separatistide kontrolli all olevas Donetski oblastis. Raport lükkab tagasi Moskva väite, nagu oleks umbes 10 000 meetri kõrgusel lennanud Boeingut tabanud Ukraina valitsusvägede tulistatud rakett.

MH17 hukupaik mullu juulis tehtud fotol.
MH17 hukupaik mullu juulis tehtud fotol. Foto: MAXIM ZMEYEV/REUTERS
Foto: MAXIM ZMEYEV/REUTERS

Rahvusvaheliste uurijate töörühma juhtinud Hollandi ohutusamet on rõhutanud, et nende ülesanne ei olnud teha kindlaks, kes päästikule vajutas. Paralleelselt rahvusvahelise töörühmaga uurib katastroofi ka Hollandi prokuratuur.

Kahe allika sõnul valmistatakse BUK-rakette Venemaal.

«Võib eeldada, et mässulistel ei ole võimekust säärast seadeldist kasutada. Kahtlustan endiste Vene sõjaväelaste osalemist,» ütles üks allikas ajalehele.

Nii Moskva kui ka raketitootja Almaz-Antei eitavad süüdistusi ja kinnitavad, et pigem tulistas lennuki alla Ukraina valitsusvägede BUK-rakett.

Raketisüsteem BUK.
Raketisüsteem BUK. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles eile, et uurimise juures on palju-palju kummalist, muu hulgas asjaolu, et seda ei juhi Rahvusvaheline Tsiviillennundusorganisatsioon (ICAO).

«Lennuki tükke ja ohvrite surnukehi ei viidud ära pikka aega, seejärel viidi ära vaid osa, osa jäeti maha,» ütles Lavrov.«Paljud Venemaa poolt uurijatele saadetud küsimused on jäänud vastuseta.»

Raport võib anda vastuse ka küsimusele, kas pardalviibinud teadsid lennu viimastel hetkedel, et nad saavad surma. Raporti koostamise käigus rekonstrueeriti lennuk osaliselt katastroofipaigast toodud tükkide abil.

BUK-rakettide tootja Almaz-Antei sõnul tulistati MH17 alla raketitüübiga, millist Venemaa relvastuses enam ei ole. Firma väitel on nende tehtud põhjalik uurimine seda kindlalt tõestanud.

Ukraina analüütik avaldas usutluses AFP-le kahtlust, kas tänasel raportil on samasugune mõju nagu siis, kui see oleks avaldatud aasta tagasi.

«Tuleb mõista, et geopoliitiline olukord on praegu pisut teistsugune kui see oli 2014. aasta 17. juulil,» ütles Kiievi globaastrateegia uuringute instituudi direktor Vadõm Karassev.

«Kuna Ida-Ukrainas peab habras relvarahu ning kõigi pilgud on Venemaa sekkumisel Süürias, on tähelepanu mujal. Kas rahvusvaheline üldsus vajab veel üht hiigelvastasseisu Venemaaga? Seetõttu pööratakse MH17-le ilmselt vähem tähelepanu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles